Profil blogera.
Imię i nazwisko | Albert |
Lokalizacja | Irlandia |
Data urodzenia | 1976-09-10 |
Wiek | 48 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Blog poświęcony jest jajku. Tak naprawdę jajku. Jajko jest uważane za zdrowe i pożywne. Okazuje się, że w jajku są też substancje obniżające poziom cholesterolu – lecytyna i kwasy omega-3. Jajko jako jedyny artykuł spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego konieczne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.Białko to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów i tylko 45 kcal/100 g. Żółtko składa się w 2/3 z lipidów – tłuszczów. Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g.