Profil blogerki.
Główny blog | desery.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1980-12-10 |
Wiek | 44 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Składniki na 32 porcje
•
Ciasto:
•
1/2 kostki Kasi
•
1/2 szkl.cukru
•
1 szkl.mąki
•
1 łyżeczka proszku do pieczenia
•
2 jajka
•
Masa makowa:
•
1/2 kg suchego maku
•
2 jajka
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Biszkopt można przygotowywać na wiele sposobów. Najlepiej jest
najpierw ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, żółtka, na
koniec delikatnie wmieszać mąkę. Formę do pieczenia keksów i spodów
tortów trzeba zatłuścić i wysypać bułką tatą lub mąką. Aby ciasto nie
opadło i nie stało się zakalcowate, nie należy otwierać piekarnika
przed upł (...)
Zobacz pełny wpis » |
Piernik z migdałami to tradycyjne ciasto na świątecznym stole.
Składniki:
250 g mielonych migdałów
3 jajka
300 g miodu
250 g cukru
1/2 szkl. oleju
cukier waniliowy
700 g mąki
proszek do pieczenia
1/2 porcji przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
tłuszcz i mąka do formy
3 łyżki mleka skondensowanego
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Ciasta kruche
Podstawowymi składnikami ciast kruchych są: mąka i tłuszcz w
stosunku 3:2 (na 30 dag mąki - 20 dag tłuszczu). W ciastach słodkich do
tych podstawowych składników dodaje się cukier puder (10dag) , w
słonych około 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki łączy się żółtkami
(1 na 25 dag mąki), a do ciast bardziej luksusowych dodaje się jedno
żó (...)
Zobacz pełny wpis » |
Przepis na gofry:
Składniki
4 jajka
0,5 l wody
0,2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mąki ok. 70-80 dag (ile zabierze)
cukier waniliowy
Wykonanie
Jajka ubić z cukrami, dodać wodę, olej, mąkę z proszkiem do
pieczenia - dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję
gęstej śmietany, jeśli trzeba dodać maki lub wody (...)
Zobacz pełny wpis » |
Keks z jabłkami to ciasto, które wprost kipi od ilości bakalii - włoskich orzechów,
słodkich rodzynek i dużych kawałków gorzkiej czekolady. Nie jest przy
tym suche i ciężkie, ale wilgotne i mięciutkie, dzięki obecności
jabłek. I chociaż wcale ich w cieście nie widać, stanowią, obok
bakalii, jego główny składnik.
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Delikatna jak puch rolada czekoladowa o smaku tortu szwarcwaldzkiego z wiśniami i łagodnym śmietanowym kremem. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i krótko piecze, wprawy wymaga jedynie jej zwinięcie, ale przy odrobinie cierpliwości na pewno się uda. A naprawdę warto!
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki
25 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
4 jajka
po 10 dag fig, orzechów włoskich i płatków migdałowych
po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej
5 dag czarnej czekolady
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania: Desery (...)
Zobacz pełny wpis » |
Super koktajl truskawkowy:
Przepis na dwie porcje:
250g truskawek
250 ml greckiego jogurtu lub jogurtu naturalnego
1 lub 2 łyżeczki miodu
125 ml skruszonego lodu
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Efektowne i proste w wykonaniu ciasto z delicjami, które na karnawałowym przyjęciu
zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej
galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa
się w ustach.
(...)
Zobacz pełny wpis » |