Profil blogerki.
Lokalizacja | Puławy |
Główny blog | ciacha.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1981-12-16 |
Wiek | 43 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Pierwsze ciasto tradycyjna receptura z Kazimierza Dolnego to drożdżowy placek z buraka cukrowego składniki: 2 kg buraka cukrowego, 3 jajka, 30g drożdży, 1szkl wody w której gotowalismy buraka, 1/2 szkl cukru, 2 łyżki maku, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 i 1/2 szkl mąki, 100g masła, garść rodzynek, 1/2 szkl alkoholu, olej, bułka tarta, cukier puder. Przygotowanie: Buraki o (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ciasto alkoholik Składniki: Biszkopt - 6 jajek, 1 szkl cukru, 4 budynie np czekoladowe bez cukru, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Białka ubijamy powoli dodajemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca łączymy ją z dodawanymi pojedynczo żółtkami. Na końcu wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ciasto kolorowe jarmarki składniki: 2 litry mleka, 5 galaretek koniecznie w różnych kolorach, 2 duże cukry waniliowe, 2 opakowania żelatyny *takie które jedno opakowanie rozpuszcza się w litrze gorącej wody, małe gotowe bezy. Przygotowanie: Cztery galaretki w różnych kolorach rozpuszczamy osobno w 4 pojemnikach, gdy zastygna kroimy w kostkę. W szklance ciepłego (...)
Zobacz pełny wpis » |
Sernik gotowany Składniki: kilogram sera z wiaderka, 4 jajka, szkl cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 4 budynie bananowe bez cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła, 1/2 szkl mleka, duże opakowanie biszkoptów. Przygotowanie: W garnku o grubym dnie gotować ser, jajka, cukry i masło do połączenia składników. Gdy wszystko się połączy dodać wymieszane w mleku budyn (...)
Zobacz pełny wpis » |
Sernik na kompocie truskawkowym Składniki: kilogram sera, 1/2 szkl cukru pudru, słoik kompotu z truskawek, 2 galaretki truskawkowe, mała śmietana 30, opakowanie galaretki o smaku agrestowym, biszkopty. Przygotowanie: Ser wymieszać z cukrem. Dwie galaretki rozpuścić w niepełnej szklance goracego kompotu truskawkowego. Trochę przestudzone galaretki połączyć z masą serową. Ubić śmieta (...)
Zobacz pełny wpis » |
Jogurtownik owocowy Składniki: 2 duże jogurty owocowe np bananowe po 400g każdy, mała śmietanka kremówka, 2 galaretki o takim samym smaku jak jogurty, jedna galaretka np czerwona wiśniowa, opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: 2 galaretki rozpuścić w niepełnej szkl gorącej wody. Lekko przestudzone połączyć z dużymi jogurtami owocowym. Śmietanę ubić połączyć (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ciasto kawowe z mrozonymi owocami Skladniki: 240g mąki pszennej, 160g mleka, 120g oleju, 150g cukru, 20g cukru waniliowego, 50g kawy cappuccino w proszku, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 350g mrożonych owoców np. jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: W jednej misce łączymy jajka, mleko, olej. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, cappuccino, p (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ciasteczka rumiankowe Skladniki: 150g masła, 150g cukru pudru, 2 łyżki suszonego rumianku, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 300g mąki, 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki, szczyptą soli. Przygotowanie: Rumianek rozetrzeć lekko w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Następnie połączyć masło z żółtkiem, śmietana, skorka z cytryny i sypkimi składnikami. Sz (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ciasto pokrzywowe Skladniki: koszyczek młodych pokrzyw, 3 jajka, 1szkl cukru, cukier waniliowy, 2 szkl mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g masła. Przygotowanie: Młoda pokrzywe najlepsza jest ta z końca kwietnia i do połowy maja przelać wrzątkiem następnie zmiksować np z odrobiną mleka. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać zmiksowana pokrzywe oraz przes (...)
Zobacz pełny wpis » |
Smażony makowiec Składniki: gotowa puszka maku 450g, 250g masła, 100g bakali rodzynki, suszone morele, jajko, olejek rumowy, duże opakowanie biszkoptów. Przygotowanie: W głębokiej patelni smażyć do połączenia się składników masę makową, masło, pokrojone bakalie i kilka kropelek olejku rumowego. Gdy masa trochę przestygnie połączyć z jajkiem. Tortownicę wykładamy (...)
Zobacz pełny wpis » |