Profil blogera.
Lokalizacja | Kraków |
Główny blog | geddeon.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1970-08-10 |
Wiek | 54 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Ponura Żniwiarka - Weisbier Pierwsze, wyprodukowane przeze mnie piwo pszeniczne ze słodów. Bez przypraw. .
Jak na debiut w tej kategorii, jestem z siebie dumny.
Tak jak zakładałem wstępnie:
- zapach i smak lekko bananowy z domieszką goździków
- piana gęsta i trwała
- kolor i zmętnienie pasujące do stylu
- da się wypić Ziarna :Weyermann pszeniczny jasnyWeye (...)
Zobacz pełny wpis » |
Warka nr, 5 Miało być "irlandzkie" wyszło trochę północno-angielskie ;) Niezbyt udana warka Niby smak Irish Ale, ale coś brakuje.... Ogólna moja ocena: 2,5/6Kolorek dość fajny jak na styl, ale tylko kolorek. Smak nie do końca doskonały Etykieta: (...)
Zobacz pełny wpis » |
Po zabawie z ekstraktami, przyszedł czas na prawdziwe zacieranie Na warsztat poszedł American Brown Ale "Black Rose" - to oczywiście tytuł utwóru zespołu Volbeat https://youtu.be/mxxVuDXJtrE?t=33Miał być kolorek bursztynowy.... wyszedł trochę podobny, tyle, że bardziej mętno-brązowy Niestety błędem było dodanie na aromat dodatku w postaci lekko rozdrobnionych 5 gramów (...)
Zobacz pełny wpis » |
Piwo na chmielach nowozelandzkich Waimea i Rakau *(na zimno)
- zapach bez szczególnych doznań - smak - wyczuwalne chmiele - piana średnia- barwa ciemno złota - da się wypić
Ziarno
Viking Pale Ale malt
Ziarno
Diastatic Castle Malting
Ziarno
Viking Carabody
Droż (...)
Zobacz pełny wpis » |
Konfederackie - APA Ostatni zaplanowany twór na bazie samych ekstraktów WES...
Chmiele:
Gotowanie
Mackinac
10 g
20 min
12 %
Gotowanie
Sabro
10 g
15 min
15 %
Aromat (koniec gotowania)
Idaho 7
10 g
5 min
12.7 %
Dodatki : Skórka gorzkiej pomarańczy Moja ocena: 3,5/6 Mogło być lepsze.... Etykieta: (...)
Zobacz pełny wpis » |
Po 9 latach przerwy powrót do warzenia Pierwsze piwo z ekstraktów słodowych WES
Użyte chmiele
Gotowanie
Lublin (Lubelski)
50 g
60 min
4 %
Gotowanie
Hallertau Tradition
50 g
20 min
5 %
Aromat (koniec gotowania)
Lomik
50 g
5 min
3.8 %
Wyrób średniej jakości. Trochę żle dobrany spsób chmielenia Og&oa (...)
Zobacz pełny wpis » |
Kto nie pamięta filmu "Szczęśliwego Nowego Jorku" i słynny tekst Cezarego do kamery podczas parady w dzień Niepodległości? Kolejna próba warzenia "ajpiejki", tym razem tylko z amerykańskimi chmielami. Esktrakty + częściowo zacirane, przyprawione trawą cytrynowąSłody namaczane to
Słód Enzymatyczny Viking
0,1 kg
Red AleA Viking (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ruburakowa pomsta na motywach serialu "Arabela" Ani Sladek, ani Permiant, to nie są najlepsze chmiele do produkcji IPA Smak lekko owocowy, zapach (jak dla mnie) trochę jak mydła ;) Ogólnie da sie wypić Jedyną krytyczną wadą, jest brak piany :( Piana tworzy się przy nalewaniu, ale zaraz znika Być może przy dłuższym leżakowaniu w butelkach coś się zmieni Było to os (...)
Zobacz pełny wpis » |
Kolejna warka z ekstraktów Tym razem Belgijski ALE
Dodatki - skórka gorzkiej pomarańczy - cukier kandyzowany
Gotowanie
Oktawia
30 g
60 min
7.1 %
Gotowanie
Hallertau Tradition
30 g
15 min
5 %
Aromat (koniec gotowania)
Sybilla
30 g
5 min
3.5 %
Moja ocena 3,5 /6 Etykieta: (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ein schoner tag - na mieszanaych chmielach Warka z częściowym zacieraniem Ziarno - Melano Light Castle Malting oraz Bruntal ekstrakt słodowy jasnyChhmiele: Mandarina i Perle
Jak na APA wyszło nieźle Ocena 4/6 Etykieta (...)
Zobacz pełny wpis » |