Geddeon

Profil blogera.


Informacje ogólne

Lokalizacja Kraków
Główny blog geddeon.blogi.pl »
Data urodzenia 1970-08-10
Wiek 54 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Najciekawsze wpisy Geddeon

Ponura Żniwiarka - Weisbier Pierwsze, wyprodukowane przeze mnie piwo pszeniczne ze słodów. Bez przypraw. . Jak na debiut w tej kategorii, jestem z siebie dumny. Tak jak zakładałem wstępnie: - zapach i smak lekko bananowy z domieszką goździków - piana gęsta i trwała - kolor i zmętnienie pasujące do stylu - da się wypić  Ziarna :Weyermann pszeniczny jasnyWeye (...)

Zobacz pełny wpis »
Warka nr, 5 Miało być "irlandzkie" wyszło trochę północno-angielskie ;)  Niezbyt udana warka Niby smak Irish Ale, ale coś brakuje....  Ogólna moja ocena:  2,5/6Kolorek dość fajny jak na styl, ale tylko kolorek.  Smak nie do końca doskonały Etykieta: (...)

Zobacz pełny wpis »
Po zabawie z ekstraktami, przyszedł czas na prawdziwe zacieranie Na warsztat poszedł American Brown Ale "Black Rose" - to oczywiście tytuł utwóru zespołu Volbeat https://youtu.be/mxxVuDXJtrE?t=33Miał być kolorek bursztynowy.... wyszedł trochę podobny, tyle, że bardziej mętno-brązowy Niestety błędem było dodanie na aromat dodatku w postaci lekko rozdrobnionych 5 gramów (...)

Zobacz pełny wpis »
Piwo na chmielach nowozelandzkich Waimea i Rakau *(na zimno)     - zapach bez szczególnych doznań - smak - wyczuwalne chmiele - piana średnia- barwa ciemno złota - da się wypić Ziarno Viking Pale Ale malt       Ziarno Diastatic Castle Malting       Ziarno Viking Carabody       Droż (...)

Zobacz pełny wpis »
Konfederackie - APA Ostatni zaplanowany twór na bazie samych ekstraktów WES... Chmiele: Gotowanie Mackinac 10 g 20 min 12 % Gotowanie Sabro 10 g 15 min 15 % Aromat (koniec gotowania) Idaho 7 10 g 5 min 12.7 % Dodatki : Skórka gorzkiej pomarańczy Moja ocena: 3,5/6  Mogło być lepsze....   Etykieta:   (...)

Zobacz pełny wpis »
Po 9 latach przerwy powrót do warzenia Pierwsze piwo z ekstraktów słodowych WES Użyte chmiele   Gotowanie Lublin (Lubelski) 50 g 60 min 4 % Gotowanie Hallertau Tradition 50 g 20 min 5 % Aromat (koniec gotowania) Lomik 50 g 5 min 3.8 %   Wyrób średniej jakości. Trochę żle dobrany spsób chmielenia Og&oa (...)

Zobacz pełny wpis »
Kto nie pamięta filmu "Szczęśliwego Nowego Jorku" i słynny tekst Cezarego do kamery podczas parady w dzień Niepodległości? Kolejna próba warzenia "ajpiejki", tym razem tylko z amerykańskimi chmielami. Esktrakty + częściowo zacirane, przyprawione trawą cytrynowąSłody namaczane to Słód Enzymatyczny Viking  0,1 kg       Red AleA Viking (...)

Zobacz pełny wpis »
Ruburakowa pomsta na motywach serialu "Arabela"  Ani Sladek, ani Permiant, to nie są najlepsze chmiele do produkcji IPA Smak lekko owocowy, zapach (jak dla mnie) trochę jak mydła ;)  Ogólnie da sie wypić Jedyną krytyczną wadą, jest brak piany :( Piana tworzy się przy nalewaniu, ale zaraz znika Być może przy dłuższym leżakowaniu w butelkach coś się zmieni Było to os (...)

Zobacz pełny wpis »
Kolejna warka z ekstraktów Tym razem Belgijski ALE Dodatki - skórka gorzkiej pomarańczy - cukier kandyzowany     Gotowanie Oktawia 30 g 60 min 7.1 % Gotowanie Hallertau Tradition 30 g 15 min 5 %    Aromat (koniec gotowania) Sybilla 30 g 5 min 3.5 % Moja ocena 3,5 /6 Etykieta: (...)

Zobacz pełny wpis »
Ein schoner tag - na mieszanaych  chmielach Warka z częściowym zacieraniem Ziarno - Melano Light Castle Malting oraz Bruntal ekstrakt słodowy jasnyChhmiele:  Mandarina i Perle Jak na APA wyszło nieźle Ocena 4/6 Etykieta (...)

Zobacz pełny wpis »