Profil blogerki.
Główny blog | dwubiegunowa-wiedza.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1975-04-16 |
Wiek | 49 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Kapsaicyna jest przede wszystkim stosowana jako dodatek nadający żywności pikantny smak. Czystej kapsaicyny nie można jednak nabyć jako przyprawy, ze względu na jej toksyczność w większych dawkach. Jest ona jednak często stosowana przez producentów sosów, przypraw oraz gotowej żywności, gdyż syntetyczna kapsaicyna jest znacznie tańsza od sproszkowanej papryki chili. P (...)
Zobacz pełny wpis » |
Związki o działaniu antyoksydacyjnym występujące w jadalnych i leczniczych gatunkach grzybów (Basidiomycota)
Ergotioneina jest naturalnym aminokwasem, pochodną histydyny, zawierającą siarkę i pierścień imidazolu. Odkryta została w 1909 roku. Ergotioneina spełnia funkcję ochronną zarówno w stosunku do syntetyzujących ją grzybów, roślin czy zwierząt. W o (...)
Zobacz pełny wpis » |
Kto nie doznaje tortury niewiedzy, nie odczuje też nigdy radości odkrycia.
(...)
Zobacz pełny wpis » |