Profil blogera.
Lokalizacja | Kraków |
Główny blog | poradykuchenne.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1987-03-02 |
Wiek | 37 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Sekret aromatycznego leczo? To proste: dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam surowej polskiej lub frankfurterek, bo dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu. Zawsze można ugotować więcej i zamrozić - smakuje świetnie!
Składnikiilość porcji: 6
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa d (...)
Zobacz pełny wpis » |
Kolorowy, aromatyczny bukiet śródziemnomorskich warzyw sauté, nadający się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, albo - posypany parmezanem - jako sos do makaronu, a z „wkładką” mięsną w postaci jakiejś pokrojonej kiełbasy – wręcz pełny posiłek. Warzywa można obierać ze skóry lub nie, zależnie od upodobań.
Wpadaj na  (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składnikiilość porcji: 18
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
120 g mąki pszennej
Polewa
120 g czekolady
150 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 15min. › &nb (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składnikiilość porcji: 6
1,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule, drobno posiekane
2 łyżki oleju
1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
150 ml czerwonego wina
3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składnikiilość porcji: 6
1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jabłka
Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › +1godz.&nbs (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składnikiilość sztuk: 18 babeczek
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól
Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › +30min. chłodzenie › Gotowe w: 55min.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składnikiilość sztuk: 16
165 g (1,3 szkl.) mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
1/8 łyżeczki soli
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
300 g (1,5 szkl.) cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
235 ml (1 szkl.) mleka
Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 15m (...)
Zobacz pełny wpis » |
Pyszne racuchy, które można przygotować z dziećmi. Jest w nich proszek do pieczenia, ale w ogóle go nie czuć. Za to pachną jabłkami i cynamonem.
Składnikiilość sztuk: 20 placków
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru (można mniej)
2 jajka
1 szklanka mleka
2 nieduże jab (...)
Zobacz pełny wpis » |
Jest to ulubiona potrawa naszej rodziny. Zrobiła ją dla mnie teściowa, gdy ją odwiedziłam w zeszłym roku. Można ją podawać na przykład z ryżem.
Składnikiilość porcji: 4
55 g masła
2 cebule, posiekane
1 łodyga selera naciowego, posiekana
2 ząbki czosnku
1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowanej
1 puszka (400 g) d (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składnikiilość porcji: 4
40 g drożdży
1-2 łyżki cukru
0,4 l mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli
2-3 jabłka
olej do smażenia
Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › +40min. wyrastanie › Gotowe w: 1godz.5min.
(...)
Zobacz pełny wpis » |