Profil blogerki.
Lokalizacja | Polska |
Główny blog | kuchniaazjatycka990.blogi.pl » |
Data urodzenia | 2004-04-28 |
Wiek | 20 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Składniki:
1 duża cała świeża makrela (ok. 0,5 kg)
ok. 300 g ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
1 łyżka mielonego aonori
2 łyżki marynowanego imbiru do sushi, posiekać
1 łyżka uprażonych nasionbiałego sezamu
ok. 1 litra japońskiego octu ryżowego
ok. 3 szklanki pokruszonego lodu
sól
starty korzeń wasabi lub pasta wasabi
Wykonanie:
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
Masa truflowa do przełoże (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
Sernik:
220 g twarogu z wiaderka lub quarku
2 jajka
50 g cukru pudru
10 g budyniu (proszku) waniliowego bez cukru
50 g masła
Blaty bezowo- kokosowe (składniki na dwa blaty):
4 białka
140 g cukru
140 g wiórków kokosowych
Mus malinowy:
300 g malin (świeżych lub mrożonych*)
300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
4 łyżki cukru
3,5 płaskic (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
Brownie
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g cukru
135 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa
500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka)
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
2 jajka
100 ml śmietanki 36% lub 30%
Oraz
125 - 250 g malin (świeżych lu (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M)
¾ szklanki* mąki pszennej
¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 łyżki gorącej wody
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Poncz:
ok. 1 szklanka zaparzonej kawy**
Krem z mascarpone:
500 g serka mascarpone
800 g słodkiej śmietany 30- 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
Spód:
ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
Masa serowa:
800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
80 g cukru pudru
2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej)
200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)
D (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
tortownica 18 cm papier do pieczenia 460 gram tłustego twarogu 1 słoik solonego karmelu 180 gram jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny lub 10 g agaru 170 gram ciasteczka owsiane np. z nasionami chia 50 rozpuszczonego masła 2 białka w pokojowej temperaturze 50 ml wody 125 gram drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
Masa daktylowa:
300 g suszonych daktyli bez pestek
180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
80 g kakao
szczypta soli
Polewa:
20 g kakao
1 łyżka masła orzechowego, gładkiego
ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy
Spos&o (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
2 opakowania mleka skondensowanego niesłodzonego /2x 300 ml/ 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka niebieska wiórki białej czekolady
Przygotowanie:
1. Mleko skondensowane dobrze schłodzić, najlepiej włożyć na chwilę do zamrażarki .
2. Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w 1 szkl. wrzątku. Wystudzić.
3. Schłodzone mlek (...)
Zobacz pełny wpis » |