Miki909

Profil blogerki.


Informacje ogólne

Lokalizacja Polska
Główny blog kuchniaazjatycka990.blogi.pl »
Data urodzenia 2004-04-28
Wiek 20 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Blogi zarządzane przez Miki909

Najciekawsze wpisy Miki909

Składniki: 1 duża cała świeża makrela (ok. 0,5 kg) ok. 300 g ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi 1 łyżka mielonego aonori 2 łyżki marynowanego imbiru do sushi, posiekać 1 łyżka uprażonych nasionbiałego sezamu ok. 1 litra japońskiego octu ryżowego ok. 3 szklanki pokruszonego lodu sól starty korzeń wasabi lub pasta wasabi Wykonanie: (...)

Zobacz pełny wpis »
  Składniki: Ciasto:   6 jajek   120g cukru   60g mąki pszennej   50g mąki ziemniaczanej   60g orzechów laskowych – drobno zmielonych   20g kakao   1 łyżeczka proszku do pieczenia   Poncz:   Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru   Masa truflowa do przełoże (...)

Zobacz pełny wpis »
Składniki: Sernik: 220 g twarogu z wiaderka lub quarku 2 jajka 50 g cukru pudru 10 g budyniu (proszku) waniliowego bez cukru 50 g masła Blaty bezowo- kokosowe (składniki na dwa blaty): 4 białka 140 g cukru 140 g wiórków kokosowych Mus malinowy: 300 g malin (świeżych lub mrożonych*) 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% 4 łyżki cukru 3,5 płaskic (...)

Zobacz pełny wpis »
  Składniki:   Brownie 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 g cukru 135 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka) 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% lub 30% Oraz 125 - 250 g malin (świeżych lu (...)

Zobacz pełny wpis »
Składniki:   Biszkopt: 6 jajek (rozmiar M) ¾ szklanki* mąki pszennej ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorącej wody 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej Poncz: ok. 1 szklanka zaparzonej kawy** Krem z mascarpone: 500 g serka mascarpone 800 g słodkiej śmietany 30- 36% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 (...)

Zobacz pełny wpis »
Składniki: Spód: ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi) Masa serowa: 800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 80 g cukru pudru 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej) 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki) D (...)

Zobacz pełny wpis »
  Składniki: tortownica 18 cm papier do pieczenia 460 gram tłustego twarogu 1 słoik solonego karmelu 180 gram jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny lub 10 g agaru 170 gram ciasteczka owsiane np. z nasionami chia 50 rozpuszczonego masła 2 białka w pokojowej temperaturze 50 ml wody 125 gram drobnego cukru Przygotowanie: 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka (...)

Zobacz pełny wpis »
Składniki: Masa daktylowa: 300 g suszonych daktyli bez pestek 180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych) 130 g posiekanych, dowolnych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) 80 g kakao szczypta soli Polewa: 20 g kakao 1 łyżka masła orzechowego, gładkiego ok. 3 łyżek syropu klonowego lub z agawy Spos&o (...)

Zobacz pełny wpis »
  Składniki: 2 opakowania mleka skondensowanego niesłodzonego /2x 300 ml/ 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka niebieska wiórki białej czekolady Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane dobrze schłodzić, najlepiej włożyć na chwilę do zamrażarki . 2. Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w 1 szkl. wrzątku. Wystudzić. 3. Schłodzone mlek (...)

Zobacz pełny wpis »