Profil blogera.
Lokalizacja | Golub-Dobrzyń |
Główny blog | kulinarny.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1984-01-01 |
Wiek | 40 lat |
Ostatnia aktywność | około rok temu |
Składniki:
Schab wieprzowy: ok. 1 kgKapusta kiszona: 500 gCebula: 2 sztuki, drobno posiekaneJabłka: 2 sztuki, obrane i pokrojone w kostkęMiód: 2 łyżkiBiałe wino (opcjonalnie): 100 mlOlej roślinny lub masło: 2 łyżkiSól, świeżo zmielony pieprz: do smakuListek laurowy: 2 sztukiZiarna ziela angielskiego: 3-4 sztukiMajeranek: 1 łyżeczkaPrzygotowanie:
Przygotowanie schabu (...)
Zobacz pełny wpis » |
Lina zakłótego włożyć do wrzącej wody, żeby go oczyścić ze szlamu i łatwiej oskrobać. Potem włożyć w zimną wodę i trzymając go w wodzie zeskrobać łuskę, do białości, tępą stroną noża, ostrożnie, żeby nie zadrzeć skóry, wypatroszyć przez brzuszek, skroić płetwy i skrzela, wymyć osuszyć. Najsmaczniejsze są liny od maja do lipca. Lina zakłótego włożyć do wrzącej (...)
Zobacz pełny wpis » |
Niedużą główkę kapusty rozkroić na części, sparzyć, ażeby z niej wyszła gorycz, wyrzucić na sito, gotować w 9 szklankach wody. Kiedy się zagotuje, posolić, wsypać pół garści zielonej pietruszki, 1 marchew, 1 pietruszkę, łyżkę masła, gotować dopóki się nie ugotuje.
Wlać 3 szklanki niezbieranego mleka, zaprawić łyżką mąki roztartej z łyżką masła, zagotować (...)
Zobacz pełny wpis » |
Pół kilo wołowiny albo cielęciny bez kości, usiekać, 1/2 cebulki drobno pokrajanej, zrumienić w maśle, zmieszać z mięsem, dodać soli, 1 jajko, 1/4 bułki franc, namoczonej i wyciśniętej, ang, ziele, pieprz, gałka muszkatałowa, łyżka masła, albo gęstej śmietany, potłuc to wszystko w moździeżu, przetrzeć przez sito, zwinąć kształcie cienkiej kiełbasy, zawinąć w ściereczkę, m (...)
Zobacz pełny wpis » |