Profil blogerki.
Główny blog | przepisykulinarne.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1995-12-08 |
Wiek | 29 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
W domu nadal królują przepisy na zupy z warzyw, chłodniki i zupy owocowe. Tak
będzie do jesieni. Zimą sięgniemy po mrożonki. Czerwone buraczki o tej
porze roku doskonale nadają się na barszcz i to nieprawda, że
przyrządza się go tylko na wieczerzę wigilijną. Ja gotuję go bardzo
często, zmieniam tylko dodatki. Dziś proponuję barszczyk z krokietami
pieczarkowymi.
Barsz (...)
Zobacz pełny wpis » |
Miła, ciepła kolacja, która zawsze nastraja pozytywnie do całego świata. Tani sposób na przyjęcie znajomych. A jeśli goście nie zjedzą wszystkiego, choć na to są małe szanse, zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia, odgrzana w piekarniku. Można ją powtarzać, za każdym razem stosując nowe składniki i przyprawiając na wiele sposobów. Goździk i szczypta cyn (...)
Zobacz pełny wpis » |
Sałatkę jarzynową przyrządzała nasza babcia, mama i
my również chętnie wracamy do tego przepisu. Chociaż dzisiaj
różnorodność sałatek jest imponująca, ta „stara” jarzynowa zawsze
cieszy się popularnością. Możemy ją wzbogacić wędliną, filetem z
kurczaka i wtedy staje się sycącą propozycją na kolację. Zaletą takiej
sałatki jest to, że produkty (...)
Zobacz pełny wpis » |
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
6 żółtek
6 czubatych łyże (...)
Zobacz pełny wpis » |
Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na
przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta?
Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go
trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy
stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe
danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak
bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym
podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże
zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnij (...)
Zobacz pełny wpis » |
Próbowaliście kiedyś połączyć dwie pyszności tej samej ryby? Może dacie się skusić?
Jedynym mankamentem takiej próby jest wysoki koszt. W karnawale zdarzają nam się
chwile szaleństwa. Skoro tak, dorzućmy jeszcze kieliszek dobrego, wytrawnego szampana. - 10 plasterków wędzonego łososia (ok. 400g), - 1 opak. ikry z łososia (50g), - 1 sałata lodowa, nieduża, - (...)
Zobacz pełny wpis » |
Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.
żeberka lub golonka, - kapusta kwaszona, - włoszczyzna. Jak przyrządzić?Kapustę
wrzucamy do dużego gara!, dodajemy (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki
Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:0,90 kg karczku dla 4 osóbfrytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy"sos do mięska" - składniki:0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku"sos czosnkowy" - sładniki:1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu
Mięsko kro (...)
Zobacz pełny wpis » |
Przetwory to kolejne bogactwo naszej tradycyjnej kuchni. Kiedyś
przygotowanie przetworów z warzyw i owoców na zimę było obowiązkiem
każdej gospodyni. Dzisiaj już ta tradycja zanika. W sezonie ogórki są
tanie, więc robimy przetwory, bo to się nam opłaca. Poza tym
samodzielnie przyrządzone zawsze lepiej smakują. Słodko- kwaśna sałatka
ogórkowa to świe (...)
Zobacz pełny wpis » |