Pycha

Profil blogera.


Informacje ogólne

Imię i nazwisko Gie Zik
Główny blog pycha.blogi.pl »
Data urodzenia 1971-01-01
Wiek 53 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Najciekawsze wpisy Pycha

W lodówce odkryłem serek mascarpone z datą ważności 4.08. Chcąc nie chcąc musi stanowić jeden ze składników dzisiejszego obiadu. Do konkurencji wystartowały 2 odnalezione w komputerze (jeszcze nie testowane) koncepcje: Risotto z porem i mascarpone Risotto z maskarpone i skarmelizowanymi pomidorami Który wygra wyjaśnie się pewnie w trakcie dnia (choć faworytem jest ten pierwszy (...)

Zobacz pełny wpis »
Pieczenie chleba nie zajmuje zbyt wiele czasu. Roznica w smaku miedzy zrobionym w domu, a sklepowym jest kolosalna. Czas to ok. 1,5 godziny, ktora mozna przeznaczyc na zabawianie gości (by później zachwycili się smakiem takiego chlebka) i upijanie się winem. (to tak a propos dyskusji na forum: http://www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=7326257) Warto - co wię (...)

Zobacz pełny wpis »
Uwielbiam ryby, choć istnieją popularne gatunki, których jeszcze nie jadałem (nie jestem wędkarzem, moja przygoda z tym sportem zakończyła się kilkanaście lat temu, gdy namówiony przez kumpla spędziłem kilka godzin nad wodą, nudząc się potwornie ze skutecznością równą 0). Na skali smakowitości: 10 pkt. mają: grenadier, sandacz, węgorz, pstrąg 8 pkt: makrele (ale nei coś co kie (...)

Zobacz pełny wpis »
Kilka słów wyjaśnienia na początek. Koncepcja bloga (nie cierpię tej nazwy) powstała w wyniku dyskusji na forum kuchnia w gazeta.pl. Ponieważ z natury jestem nieuporządkowanym bałaganiarzem, wszystkie przepisy trzymam albo na licznych karteczkach, karteluszkach, poupychanych w książki kucharskie, albo w dziesiątkach plików na komputerze. Pojawił się więc pomysł, by pomysły oraz f (...)

Zobacz pełny wpis »
no dobra, miały dziś być patisony według przepisu Linn jednak nie było mi po drodze, żeby je nabyć. Skończyło się na zapiekance z makrelą i makaronem (przepis dojrzewał już któryś tydzień - znaleziony w "Moja kuchnia" z 1995 roku.no to jedziemy:30 dag szerokich wstążek - mowa oczywiście o makaronie, 40 dag wędzonej makreli, 3 łyżki masła, cebula, olej, łyżka mąki, 1/4 l bulionu mię (...)

Zobacz pełny wpis »
Wczoraj robiąć nalewkę śliwkową słuchałem "Waiting For the Sun" The Doors. "Summer Almost Gone" dobrze się wkomponowało, teraz na parapecie stoi naleweczka ze śliwek i czeka na ostatnie przebłyski lata (już nabrała złocistego koloru na górze zalewu). Aha - to juz minął tydzień i dwa dni od nastawienia pomidorów w wódce ;) Nalewka śliwkowa1kg węgierek dojrzałych, 1kg cukru, 1 l spi (...)

Zobacz pełny wpis »
Z polskimi niektórymi potrawami, jest tak że smakuja najlepiej "the day after". Do takich należy krupnik. Wczoraj małżonka nie miała wyjścia, niemal pod groźbą broni powiedziałem, że choć ma spróbować. Zjadła, w tym czasie opowiadając co w pracy, w związku z tym nie mam pojęcia czy było dobre, czy nie (nie padło nawet sakramentalne "no niezłe, ale więcej nie rób"). Na drugie były (...)

Zobacz pełny wpis »
dziś coś szybkiego będzie na obiad (z braku czasu) pewnie makaron z łososiem w śmietanie: Potrzebny jest: makaron (świderki lub penne czyli rurki), wędzony łosoś w plasterkach, śmietana, pieprz sól. Makaron zagotować, odcedzić. Do gorącego makaronu dodać łososcia pokrojonego w kawałki, dobrze wymieszać, wlać śmietany (z pół kubeczka), dobrze posypać pieprzem (może być dla z (...)

Zobacz pełny wpis »
Dziś mamy Gościa. Gość nie jada mięsa - pierwsze wyzwanie, niespecjalnie lubi pichcić (choć walczę z tym i odnoszę małe sukcesy) - ot takie kobiece uprzedzenia, że gotowanie i kuchnia to jakaś udręka specjalna - wyzwanie drugie, no wyzwanie najważniejsze - Gość kiedyś próbował zrobić zupę cebulową, ale wyszło jakieśniewiadomoco, co potwierdziło, że nie nadaje sie do gotowania - w z (...)

Zobacz pełny wpis »
Raz na jakis czas czlowieka nachodzi by zjesc po chinsku. Jedni w tym celu ida do tzw. chinczyka (budy, w ktorych sprzedaja z reguly przyjaciele zza wschodniej granicy, choc nie koniecznie chinskiej), inni robia cos na wlasna reke, zwlaszcza ze skomplikowane to nie jest. no to dzis bedzie (juz prawie zrobione - czeka na usmazenie) Kurczak w sezamie 2 piersi kurczaka (ok. 500g) (...)

Zobacz pełny wpis »