Samsunki

Profil blogera.


Informacje ogólne

Główny blog syukajio.blogi.pl »
Data urodzenia 1998-12-18
Wiek 26 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Blogi zarządzane przez Samsunki

Najciekawsze wpisy Samsunki

Kiełbasa - produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z języka węgierskiego (org. kolbász). Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe, solone z dodatkiem przypraw. Ze względu na warunki klimatyczne w Polsce (duża wilgotność powietrza) utrwalano kiełbasy poprzez wędzenie, w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, gdzie (...)

Zobacz pełny wpis »
Szynka - wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością lub bez. Barwa mięśni może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu - biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakte (...)

Zobacz pełny wpis »
Kaszanka (kiszka, śl. krupńok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to: cebula, pieprz, majeranek. Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najcz (...)

Zobacz pełny wpis »