Profil blogera.
Główny blog | syukajio.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1998-12-18 |
Wiek | 26 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Kiełbasa - produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z języka węgierskiego (org. kolbász).
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe,
solone z dodatkiem przypraw. Ze względu na warunki klimatyczne w Polsce
(duża wilgotność powietrza) utrwalano kiełbasy poprzez wędzenie,
w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, gdzie (...)
Zobacz pełny wpis » |
Szynka - wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością lub bez. Barwa mięśni może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu
- biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i
tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na
powierzchni. Zapach swoisty charakte (...)
Zobacz pełny wpis » |
Kaszanka (kiszka, śl. krupńok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to: cebula, pieprz, majeranek.
Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew.
Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najcz (...)
Zobacz pełny wpis » |