Profil blogerki.
Lokalizacja | Bełchatów |
Główny blog | smakowicie.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1994-03-13 |
Wiek | 30 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Papryczki chilli jakiś czas temu stały się dla mnie obiektem zainteresowania. Trochę przez przypadek, trochę zawodowa, ale zaczęłam się im przyglądać bliżej. Efekt jest taki, że kiedy ktoś mówi "papryczka chilli" to zaczynam się denerować, od razu chciałabym usłyszeć nazwę itp. :)
Określanie wszystkich papryk mianem albo chilli albo słodka jest niesamo (...)
Zobacz pełny wpis » |
Jestem chyba jedną z niewielu osób piszących o smakowitym gotowaniu, która nie przepada za oliwą z oliwek :) Niestety. Nic, co oliwne, nie może przejść mi przez gardło. No może poza jedną oliwą Bio Planete, stworzoną chyba dla ludzi takich jak ja - delikatna w smaku i prawie bez zapachu, strawna, a z mącznymi potrawami wprost przepyszna (możecie ją kupić na Bioking (...)
Zobacz pełny wpis » |
Organiczne jedzenie wzbudza wiele kontrowersji. Po latach zachwytu nad ekologicznymi produktami, zaczęliśmy się im przyglądać bliżej. I zastanawiać się, czy rzeczywiście warto zapłacić za nie więcej.
Zdania są podzielone, także dlatego, że jak na razie nie ma ostatecznych, rozbudowanych badań na ten temat. Jednak, nawet bez specjalnie mocnych dowodów są takie pr (...)
Zobacz pełny wpis » |
Przyprawianie jest niestety największym, moim wyzwaniem. Przez długi czas nie wiedziałam, jak mam się do tego zabierać. Po wielu próbach, błędach i jakichś tam sukcesach przynajmniej wiem mniej więcej od czego zacząć. Nadal jednak nie jest to ulubiona czynność w kuchni, której sie oddaję. Trochę paradoksalne, bo przecież to właśnie przyprawianie decyduje o ostatecz (...)
Zobacz pełny wpis » |
Czyli po prostu niezbędniki, które przydają się w wielu sytuacjach i są bazą dla wielu dań. Zawsze warto je mieć w lodówce:
1. masło - masło to taki trochę niepozorny dodatek, który jednak potrafi nadać daniu wyjątkowy smak. Lubię go używać wtedy, kiedy może lekko zdominowac potrawę i to jej nie szkodzi;
2. śmietana - lub jogurt, jeśli za śmietaną ni (...)
Zobacz pełny wpis » |
Orkisz jest zapomnianym zbożem, które kilka lat temu zaliczyło spektakularny powrót. Mówi się o nim coraz więcej, uprawia niekoniecznie więcej, ale na pewno sporo się dookoła niego dzieje.
Orkisz jest brzydszą i starszą siostrą pszenicy. Uprawiany już od epoki brązu, aż do czasu średniowiecza był w Europie zbożem numer jeden. Potem stopniowo od nie (...)
Zobacz pełny wpis » |