Profil blogerki.
Lokalizacja | Kluczbork |
Główny blog | moje-torty.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1987-07-26 |
Wiek | 37 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
SKŁADNIKI:
500 ml śmietany kremówki
250 g świeżych lub mrożonych malin
1 opakowanie galaretki
120 ml wody
WYKONANIE:
Jedno opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.
Wymieszać tak aby galaretka się rozpuściła.
& (...)
Zobacz pełny wpis » |
SKŁADNIKI:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
WYKOnANIE:
Dno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
Białka ubić na sztywno, następnie d (...)
Zobacz pełny wpis » |
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 – 1,5 szklanki cukru (Ja dałam 1,5 szklanki. Jeśli lubicie mniej słodkie kremy dodajcie tylko 1 szklankę cukru, zwłaszcza jeśli pomijacie alkohol – krem może wyjść zbyt słodki)
- 1,5 – 2 kostki masła bez dodatku oleju (300 – 400 g.) & (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
3 czubate łyżki drobnego cukru
WYKONANIE:
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia. Składn (...)
Zobacz pełny wpis » |
SKŁADNIKI:
- 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kopiata łyżka kakao - nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po
połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾
szklanki)¾ szklanki skrobi ziemniacz (...)
Zobacz pełny wpis » |
SKŁADNIKI: - 0,5 kg truskawek - 0,5 kg czereśni - 0,2 kg rabarbaru - 5 jajek - 2/3 szkl. cukru - 5 łyżek śmietany 18% - 1 szkl. mąki pszennej typ 450 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia. WYKONANIE: Całe jajka miksujemy na wysokich obrotach aż zbieleją. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy po łyżce śmietany. Miksujemy krótko tylko (...)
Zobacz pełny wpis » |
Lustrzana glazura z dodatkiem mleka skondensowanego i glukozy:
SKŁADNIKI:
1.300 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej),
posiekanej
2. 150 ml wody
3. 300 g płynnej glukozy
4. 300 g cukru
5. 200 g mleka skondenso (...)
Zobacz pełny wpis » |
SKŁADNIKI:
- 600 gr mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 gr roztopionego i przestudzonego masła
- 4 żółtka
- 40 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżka spirytusu
WYKONANIE:
1. Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki oraz 50 ml letniego mleka.
2. Kiedy (...)
Zobacz pełny wpis » |
Podzielę się z wami moim przepisem na biszkopt, który zawsze wychodzi.
Biszkopt na tortownicę o rozmiarze 24 cm.
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi.
- jedna łyzeczka proszku do pieczenia
- jedna łyżeczka cukru waniliowego
WYKONA (...)
Zobacz pełny wpis » |
SKŁADNIKI: - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 150 ml mleka - 200 g miękkiego masła -150 g cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol WYKONANIE: 1. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. 2. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, by masa się nie przypaliła. 3. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i pozostawić do wys (...)
Zobacz pełny wpis » |