Profil blogerki.
Główny blog | warzywa.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1982-12-22 |
Wiek | 42 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Obieranie
Pędy najlepiej obierać skroaczką do warzyw, zaczynając od czubka
(poniżej główki) i przechodzić w kierunku dołu. Aby się nie połamały
możesz położyć je na czymś trawdym - desce, denku garnka lub kuchennym
blacie.
Usuwanie stwardnień
Twarde końce szparagów należy usunąć. Możesz je odłamać - nagnij
szparaga, twarda część powinna sama odpaść (...)
Zobacz pełny wpis » |
Mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności
wraz z zachowaniem ich cennych właściwości odżywczych i walorów
smakowych. Przed przystąpieniem do mrożenia warto pamiętać o 3 zasadach:
warzywa przed zamrożeniem zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku, a
potem ostudź. Dzięki temu zniszczysz bakterie i będziesz mogła przez
kilka mies (...)
Zobacz pełny wpis » |
Seler jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Zawiera
też sporo witaminy C. Jest nisko kaloryczny (korzeniowy ma 21 kcal,
naciowy 13 kcal), dlatego jest zalecany w dietach odchudzających.
Ze względu na dużą zawartość potasu, pomaga w utrzymaniu
prawidłowego ciśnienia krwi. Osobom z ciśnieniem podwyższonym, pomoże
go obniżyć. Jest też moczopędny, przez co w (...)
Zobacz pełny wpis » |
Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Papryka słodka (Capsicum annum) jest rośliną jednoroczną, osiągającą około 75 cm wysokości. Papryka ostra (Capsicum frutescens) może być uprawiana jako wieloletnia i osiąga do 1,5 m wysokości.Ze
względu na dużą wrażliwość papryki na wiatr, do jej uprawy powinniśmy
wybrać miejsce zaciszne, o wystawie po (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ostatnio coraz modniejsze staje się grillowanie warzyw i owoców.
Kiedy mięso jest już gotowe, a żar mniejszy, wtedy można je położyć na
ruszcie. Miękkie (np. pomidory) wymagają podłożenia folii aluminiowej,
natomiast te z twardszą skórką (bakłażany, ogórki, czosnek czy papryka)
można układać bezpośrednio na ruszcie. Takie potrawy z grilla to wielki przy (...)
Zobacz pełny wpis » |
Pieczony kurczak z warzywami w rękawie jest bardzo zdrowy, bo wypływa z niego cały tłuszcz, a dusi się we własnym sosie i sokach z warzyw.
Składniki:
ćwiartki kurczaka
czerwona i żółta papryka
marchew
pieczarki
cukinia
szalotka
świeżo mielone pieprz i sól morska
czosnek
sos sojowy
zioła do smaku
oliwa z oliwek
(...)
Zobacz pełny wpis » |
Warzywa zamknięte w słoikach smakują inaczej, niż te świeże. Zaostrza
się ich smak. Sałatki z warzyw stają się przez to świetnym dodatkiem do obiadów, jak
również smaczną i zdrową
przekąską w ciągu dnia. (...)
Zobacz pełny wpis » |