Warzywa

Profil blogerki.


Informacje ogólne

Główny blog warzywa.blogi.pl »
Data urodzenia 1982-12-22
Wiek 43 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Najciekawsze wpisy Warzywa

Obieranie Pędy najlepiej obierać skroaczką do warzyw, zaczynając od czubka (poniżej główki) i przechodzić w kierunku dołu. Aby się nie połamały możesz położyć je na czymś trawdym - desce, denku garnka lub kuchennym blacie. Usuwanie stwardnień Twarde końce szparagów należy usunąć. Możesz je odłamać - nagnij szparaga, twarda część powinna sama odpaść (...)

Zobacz pełny wpis »
Mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności wraz z zachowaniem ich cennych właściwości odżywczych i walorów smakowych. Przed przystąpieniem do mrożenia  warto pamiętać o 3 zasadach: warzywa przed zamrożeniem zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku, a potem ostudź. Dzięki temu zniszczysz bakterie i będziesz mogła przez kilka mies (...)

Zobacz pełny wpis »
Seler jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Zawiera też sporo witaminy C. Jest nisko kaloryczny (korzeniowy ma 21 kcal, naciowy 13 kcal), dlatego jest zalecany w dietach odchudzających. Ze względu na dużą zawartość potasu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Osobom z ciśnieniem podwyższonym, pomoże go obniżyć. Jest też moczopędny, przez co w (...)

Zobacz pełny wpis »
Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Papryka słodka (Capsicum annum) jest rośliną jednoroczną, osiągającą około 75 cm wysokości. Papryka ostra (Capsicum frutescens) może być uprawiana jako wieloletnia i osiąga do 1,5 m wysokości.Ze względu na dużą wrażliwość papryki na wiatr, do jej uprawy powinniśmy wybrać miejsce zaciszne, o wystawie po (...)

Zobacz pełny wpis »
Ostatnio coraz modniejsze staje się grillowanie warzyw i owoców. Kiedy mięso jest już gotowe, a żar mniejszy, wtedy można je położyć na ruszcie. Miękkie (np. pomidory) wymagają podłożenia folii aluminiowej, natomiast te z twardszą skórką (bakłażany, ogórki, czosnek czy papryka) można układać bezpośrednio na ruszcie. Takie potrawy z grilla to wielki przy (...)

Zobacz pełny wpis »
Pieczony kurczak z warzywami w rękawie jest bardzo zdrowy, bo wypływa z niego cały tłuszcz, a dusi się we własnym sosie i sokach z warzyw. Składniki: ćwiartki kurczaka czerwona i żółta papryka marchew pieczarki cukinia szalotka świeżo mielone pieprz i sól morska czosnek sos sojowy zioła do smaku oliwa z oliwek (...)

Zobacz pełny wpis »
Warzywa zamknięte w słoikach smakują inaczej, niż te świeże. Zaostrza się ich smak. Sałatki z warzyw stają się przez to świetnym dodatkiem do obiadów, jak również smaczną i zdrową przekąską w ciągu dnia. (...)

Zobacz pełny wpis »

Drogi użytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.