Profil blogerki.
Lokalizacja | Chrzanów |
Główny blog | ekojedzenie.blogi.pl » |
Data urodzenia | 1993-07-07 |
Wiek | 31 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
Jeden z elementów zrównoważonej diety, to oczywiście warzywa i owoce. Bez ich nie da się zdrowo odżywiać. Czy jedzenie warzyw jest rzeczywiście tak zdrowe, jak nam się wydaje ? Być może wcale tak nie jest, a to co zjadamy może wcale nam nie pomagać, a nawet szkodzić.
Pamiętam doskonale moment, w którym zaczął się u nas boom na ekologię. Zaczę (...)
Zobacz pełny wpis » |
Jedną z zalet wizyty w sklepie ekologicznym jest to, że zawsze można tam znaleźć zupełnie nieznane i ciekawe produkty. Wiele oczywiście zależy od tego, jak dobrze taki sklep jest zaopatrzony, ale jeśli dobrze, można znaleźć tutaj zupełnie wyjątkowe smaki. Wystarczy spojrzeć na przykład na jedna z największych hurtowni eko w Polsce Bioplanet, aby się o tym przekonać.
Sp (...)
Zobacz pełny wpis » |
Znalezienie ekologicznej żywności nie jest trudne, jeśli wiemy gdzie i jak jej szukać. Oto kilka sposób na to, jak łatwo poradzić sobie z tym zadaniem:
ekologiczne sklepy - najbardziej oczywiste rozwiązanie. I niezwykle wygodne, bo po prostu wchodzimy do sklepu nie nie martwimy się o etykiety itd. Wybieramy to, co nam pasuje. Minusem jest na pewno to, że w mniejsz (...)
Zobacz pełny wpis » |
Wiele osób żywnośc ekologiczną kojarzy z warzywami, wędliną i chlebem. Tymczasem także i inne produkty mogą się cieszyć takim oznaczeniem.
Weźmy na przykład kakao i czekoladę. (pod linkiem, na BioKing macie przykład ekologicznych produktów tego typu). Coś, co raczej z natury skojarzymy z ekologicznym ( w końcu gdzie można spieprzyć kakao ? ). A jak się ok (...)
Zobacz pełny wpis » |
Zioła to często jednocześnie również przyprawy, i na odwrót. Ciężko sobie wyobrazić bez nich kuchnię, zwłaszcza ekologiczną. Bez względu na to, czy ktoś je mięso, czy nie, są niezbędne.
Jeśli piszemy o ziołach i przyprawach jednocześnie, to jest to trochę wschodnie podejście do tematu. Wystarczy spojrzeć na kuchnię indyjską, chyba żadna inna nie jest tak (...)
Zobacz pełny wpis » |
Ostatnio szukałam sposobów na przechowywanie ziół. Suszenie nie jest moim ulubionym sposobem, więc chciałam zrobić to trochę inaczej. Natknęłam się na przepisy na oliwy i oleje z ziołami. Generalnie są używane dla celów kulinarnych, czyli po prostu mają nadawać potrawie smak. Ale, od razu pomyślałam o tym, że można byłoby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu (...)
Zobacz pełny wpis » |
Zioła to często jednocześnie również przyprawy, i na odwrót. Ciężko sobie wyobrazić bez nich kuchnię, zwłaszcza ekologiczną. Bez względu na to, czy ktoś je mięso, czy nie, są niezbędne.
Jeśli piszemy o ziołach i przyprawach jednocześnie, to jest to trochę wschodnie podejście do tematu. Wystarczy spojrzeć na kuchnię indyjską, chyba żadna inna nie jest tak bog (...)
Zobacz pełny wpis » |