Galaretkowiec Ciasta i desery
Składniki: - 4 różne galaretki - cukier - cukier wanilinowy - mleko - żelatyna Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 300 ml wody (każda w osobnym naczyniu) i zostawić do wystudzenia ale muszą pozostać płynne. Następnie zagotować 500 ml mleka z 3 łyżkami cukru i łyżka cukru wanilinowego. W między czasie rozpuścić 3 łyżki żelatyny w gorących 300 ml wody. Gdy mleko ostygnie wleać żelatyne i wymieszać. Całą keksówkę wyłożyć folią spożywczą i wlać pierwszą galaretkę. Wsadzić na 15 minut do zamrażalnika, po tym czasie wlać szklanke mleka z żelatyna i znowu do zamrażalnika. Calą czynność powtórzyć, czyli galaretka poźniej mleko, galaretka i mleko. 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleka. Po ostatniej galaretcę zostawić jak jest w lodówce na jakies 2 godziny. Po schłodzeniu wyjać galaretke z keksówki i zdjąć folię. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Brownie pancakes przepisynatali
Brownie pancakes (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Lody o smaku słonego karmelu przepisynatali
LODY O SMAKU SŁONEGO KARMELU (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Co zrobić gdy partner/ka wbije na obiad ;) Łatwe przepisiki
Siemano, z tej strony wasze ulubione blogerki kulinarne! :D Dziś powiemy wam co zrobić kiedy przyjdzie do was dziewczyna/chłopak, a was nie stać na restauracje ;) Na początku przygotuj spaghetti wegetariańskie (przepis znajdziesz na naszym blogu) TERAZ CZAS NA DESER! Składniki: - 200g kruchych ciasteczek, - 5 łyzek masła, - 500g czekolady (najtańszej) - 1kg twarogu sernikowego, - 1 szklanka cukru pudru, - 2 łyżki oleju. Kruszymy ciasteczka i dodajemy 4 łyzki roztopionego masła, mieszamy aż się dobrze połączą i tak powstałą masą wykładamy spód blaszki. Teraz robimy masę sernikową. Twaróg ogrzewamy do temperatury pokojowej i dodajemy cukier puder. Czekolade (400g) łamiemy na kosteczki i roztapiamy. Łączymy z serem (do czekolady dajemy 2-3 łyżki sera) cały czas mieszając. Powstałą masę przekładamy do blaszki z ciasteczkami i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Czas na polewę. Łamiemy na k (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Podróż kulinarna do Stacji Smaku Piękna ziemia kaszubska
W dniu 6 grudnia 2018r byłam z grupą ze szkolenia w restauracji Stacja Smaku w Udorpiu k. BYTOWA. Restauracja ta serwuje dania kuchni przedewstkim kaszubskiej.W swoim menu można też znaleść dania innych regionów Polski. Miałam okazję posmakować danie pod nazwą "dorsz z pieca". Jest to bardzo smaczna potrawa,pełna różnorodnych dodatków, posypana serem, w rozpuszczonym pod wpływem gorąca, gdyż podawana jest prosto z pieca. Wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Danie przepyszne. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Mus Czekoladowy Drukarnia-Reklama-Grafika Busko
Świeży, lekki i głęboko czekoladowy – deser w formie musu stanie się ozdobą każdego przyjęcia, zapewniając rodzinie i gościom doskonały smak, a dzieciom – szeroki i szczery uśmiech. Kiedy dodamy do tego łatwo dostępne składniki, bogactwo przepisów i dodatków oraz ich zróżnicowanie – tak pod względem smaku, jak i łatwości przygotowywania – otrzymamy doskonałą propozycję dla każdego miłośnika dobrej kuchni. Zaczniemy od najprostszego i najszybszego przepisu: - 200 gramów czekolady mlecznej - pół litra słodkiej, kremowej śmietany (36%). Delikatnie i powoli podgrzewamy czekoladę aż do roztopienia (będzie nam łatwiej, jeżeli uprzednio ją rozdrobnimy). Ubijamy śmietanę na sztywno, po czym – nieustannie mieszając – powoli wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy rozlewamy do miseczek lub szklanek i zostawiamy do ostudze (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Brzoskwinie w sosie kulinaria
Składniki: * puszka brzoskwiń * 3 łyżki białego wina deserowego * 3 łyżki miodu * łyżeczka cukru pudru * bita śmietana * zrumienione płatki migdałowe * starta czekolada lub posiekane orzechy Przygotowanie: 1. Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć z zalewy. Rozłożyć do szklanych pucharków lub kompotierek. 2. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń, cukier, miód i wino zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, gdy składniki sie połączą. Przestudzić. Sosem wypełnić zagłębienia w brzoskwiniach. Wstawić do lodówki. 3. Przed podaniem deser przybrać bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, zrumienionymi płatkami (...) Zobacz cały wpis na blogu » |