Zdrowe jabłka Pani domu
W jabłku znajdują się witaminy, minerały i pektyny. Najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym, który najczęściej wyrzucamy. Pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Zatem palacze i osoby z dużych miast powinny jeść jak najwięcej jabłek. Poza tym pektyny regulują florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów (działają jak miotła), neutralizują substancje toksyczne. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu i dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i zawałem. Regulują perystaltykę jelit i działają przeciw zaparciom. Takie właściwości mają tylko pektyny surowe. Jabłka swój smak zawdzięczają zawartości kwasów - jabłkowego i cytrynowego - a t (...) Zobacz cały wpis na blogu » |