Tiramisu Przepisy kulinarne
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Sałatka warzywna z wkładką Przepisy kulinarne
Sałatkę jarzynową przyrządzała nasza babcia, mama i my również chętnie wracamy do tego przepisu. Chociaż dzisiaj różnorodność sałatek jest imponująca, ta „stara” jarzynowa zawsze cieszy się popularnością. Możemy ją wzbogacić wędliną, filetem z kurczaka i wtedy staje się sycącą propozycją na kolację. Zaletą takiej sałatki jest to, że produkty potrzebne do jej sporządzenia najczęściej znajdują się w każdej lodówce (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Gyros Przepisy kulinarne
Składniki Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:0,90 kg karczku dla 4 osóbfrytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy"sos do mięska" - składniki:0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku"sos czosnkowy" - sładniki:1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy Następnie wkładamy frytki do frytownicyMięsko po wyjęciu z lodówki odsącz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Blok Przepisy kulinarne
Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku. 0,5 kg mleka w proszku (nie gr (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Tajski przysmak Przepisy kulinarne
Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie. 1 kg piersi z kurczaka, ½ kg tajskiego ryżu jaśminowego, 1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag), 2 źdźbła trawy cytrynowej l (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Bakłażany z mozarellą z grilla Przepisy kulinarne
Jeżeli chcesz, obierz bakłażany. Następnie pokrój je wzdłuż na plastry i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw w cedzaku na 30 minut. Przepłucz i wytrzyj do sucha. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej, na średnim ogniu, bakłażany (aż staną się miękkie i złoto-brązowe). Usmażone bakłażany osusz na papierowym ręczniku. Rozpal grill. Pokrój ser w plasterki. Oberwij listki rozmarynu i odłóż na bok. Pokrój pomidory na plastry i ułóż je na żaroodpornym talerzu. Na wierzch nałóż bakłażany, a w środku umieść ser. Posyp świeżym rozmarynem i polej połową ilości oliwy z oliwek. Połóż talerz na ruszcie i smaż, aż ser się rozpuści i powstanie brązowa skórka. Zdejmij z grilla, polej pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść talerz żaroodporny na zwykłym, trochę większym. Posyp posiekaną świeżą pietruszką, szczyptą soli i pieprzu i bakłażan (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Koktajl truskawkowy Przepisy kulinarne
Lekki, pyszny i zmrożony - na lato jak znalazł. Zresztą czy do koktailu truskawkowego trzeba kogokolwiek przekonywać?Jako że sezon truskawek w pełni, to proponuję rewelacyjny drink na upalne popołudnia. Przepis: Koktajl truskawkowy. Zobacz cały wpis na blogu » |
Rozdział 2 Kominiuszek-książka
Na dolne w pięknym domu na przedmieściach zaczęto opłakiwać dawną matkę.Dwie jej córki, starsza Tatiana, a druga Anastazja nie miały już nikogo ktoby z nimi szczerze porozmawiał.Macocha wraz ze swoją córką Bellą mogły wreszcie wykorzystać chwile kiedy broniła ich matka.Ale dwie siostry wspólnie znosiły to.Większą tragedią zaś była śmierć ojca.Umarł po dwóch miesiącach.Życie dwóch biednych sierotek zawisło na włosku.Nie nadeszła nadzieja na lepsze jutro.Za to z dnia na dzień było coraz gorzej.Macocha rozpieszczała swą Belle, a kiedy ta coś stłukła na kruszyła lub coś innego wzywała albo Tatianę albo Anastazję.Nawet przestała mówić pieszczotliwie np.Taniu, albo Aniu.Kiedy dziewczyny miały już dziewiętnaście lat życie wygląda (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Gordon Ramsey wszystko o gotowaniu
Gordon Ramsay, z pochodzenia Szkot, wychował się w Anglii. Wiele wskazywało na to, że w przyszłości zostanie zawodowym sportowcem. Przez trzy lata grał w drużynie Glasgow Rangers, jednak gdy skończył osiemnaście lat postanowił kontynuować naukę i podjął studia na wydziale hotelarskim. Wkrótce po studiach rozpoczęła się jego zawodowa kariera, pracował w wielu znanych i renomowanych hotelach. W Londynie pracował z Marco Pierre Whitem na początku działalności Harvey’s w Wandsworth, skąd po kilku latach przeniósł się do Le Gavroche, aby współpracować z Albertem Roux. Potem na trzy lata przeprowadził się do Francji, gdzie zdobywał doświadczenie w kuchniach Guy Savoy oraz JoeI Robuchon. W październiku 1993 roku, Gordon został szefem nowej restauracji Aubergine i wkrótce potem rozsła (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Faszerowana cukinia Przepisy kulinarne
mielone mięsoryżcebulacukinia Z mięsa, ryżu i cebulki zrobić farsz jak do gołąbków. Cukinie dokładnie umyć, obciąć końce i przekroić na pół. Wydrążyć pestki i posolić środek. Następnie włożyć przygotowany i doprawiony farsz. Złączyć obie połówki (aby się nie rozchodziły można to zrobić za pomocą wykałaczek spinając ją po bokach albo poprzez nitkę). Cukinie wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem. Na cukinie nałożyć parę pasków masła i posypać je solą i innymi przyprawami według gustu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec dotąd aż zmięknie. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Zobacz cały wpis na blogu » |
Mięso z grilla Przepisy kulinarne
Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm - grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze bedzie gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kuchenne zwyczaje ABC gaga, czyli dadaizm nju century
Dobrze urządzona kuchnia to gwarancja zdrowia i szczęścia rodzinnego. Regularne spożywanie posiłków ma pozytywny wpływ na organizację całego dnia i może być okazją do rozmów, o które należy dbać, gdyż pogłębiają więzi między członkami rodziny. Jednak, przyrządzanie pożywienia nie może pochłaniać zbyt dużo czasu oraz nie powinna tego robić jedna osoba. Nawet najlepiej urządzone pomieszczenie kuchenne nie będzie zdawać egzaminu, jeśli wszystkie prace zrzucimy na panią domu. W przygotowywaniu posiłków powinni brać wszyscy domownicy, tak samo jak sprzątać po jedzeniu. Przemyślane meble do kuchni mogą znacznie ułatwić wiele czynności. Po wspólnym posiłku każdy domownik powinien wziąć swoje naczynia i je umyć po sobie lub włożyć do zmywarki. Czy to aż tak wiele zachodu? Dlaczego utarło się, że skoro mama zrobiła obiad, to mama pozmywa i jeszcze kawę przyniesie? Wiele rodzin tak funkcjonuje i co ciekawe, ten stereotyp jest przekazywany na kolejne pokolenia. Młodzi ludzie wchodzą (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Krem brokułowo-szpinakowy Kuchnia
Krem brokułowo- szpinakowy - Bardzo zdrowa, zielona zupa-krem, której główny smak nadają brokuły i liście szpinaku. Najlepiej smakuje podana z kleksem serka ricotta, grzankami i posiekaną pietruszką. Zobacz cały wpis na blogu » |
Poradnik domowy Poradnik domowy
Będę się starała napisać, jak urządzić pięknie swoje mieszkanie, ogród, taras... Zobacz cały wpis na blogu » |
Mezzaluna Mój dom
Mezzaluna, czyli półksiężyc. Nóż o takim kształcie to doskonały pomocnik w siekaniu. Rozdrobnić możemy nim niemal wszystko, zaczynając od orzechów, przez ząbki czosnku i małe dymki, kończąc na kawałkach czekolady i świeżych ziołach. Zobacz cały wpis na blogu » |