Ciasteczka wyśmienite Szkolny portal informacyjny
Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywał się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta. CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU ROLNEGO: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Porady prawne - warto z nich korzystać Porady prawne
Problemy prawne mogą spotkać każdego z nas. Oczywiście w większości przypadków nie chodzi o problemy z prawem karnym, oprócz niego istnieje również prawo rodzinne, cywilne, handlowe. Bez względu na to, jakiego rodzaju problemy prawne będziemy mieć, warto rozwiązywać je szybko i skutecznie. Aby tak się stało, nie warto decydować się tylko na samodzielne działania. Jeśli ktoś nie miał z prawem do czynienia wcześniej, najprawdopodobniej nie poradzi sobie z przepisami prawnymi i procedurami. Między innymi dlatego, warto korzystać z porad prawnych. Porady prawne udzielane są najczęściej odpłatnie, warto jednak zapłacić i uzyskać informacje o sposobie rozwiązania naszego problemu, od profesjonalisty. Podsumowując. Jeśli mamy problemy natury prawnej, nie szukajmy na siłę oszczędności - udajmy się do dobrego prawnika. Opłata za poradę nie będzie zaporowa, nie będzie też znacznym uszczupleniem budżetu domowego. Warto więc się (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na lemoniade zezzo-cartoony
A oto przepis: woda niegazowania,pół wyciśniętej cytryny,2 łyżki cukru.I oto mamy pyszną lemoniadę życzę dobrego picia!!! :D Zobacz cały wpis na blogu » |
Czerwony barszcz z krokietami Przepisy kulinarne
W domu nadal królują przepisy na zupy z warzyw, chłodniki i zupy owocowe. Tak będzie do jesieni. Zimą sięgniemy po mrożonki. Czerwone buraczki o tej porze roku doskonale nadają się na barszcz i to nieprawda, że przyrządza się go tylko na wieczerzę wigilijną. Ja gotuję go bardzo często, zmieniam tylko dodatki. Dziś proponuję barszczyk z krokietami pieczarkowymi. Barszcz: 1 kg buraczków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżka majeranku, 4 suszone śliwki, szczypta kwasku cytrynowego, sól, pieprz. Ciasto naleśnikowe: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Słodko– kwaśna sałatka ogórkowa Przepisy kulinarne
Przetwory to kolejne bogactwo naszej tradycyjnej kuchni. Kiedyś przygotowanie przetworów z warzyw i owoców na zimę było obowiązkiem każdej gospodyni. Dzisiaj już ta tradycja zanika. W sezonie ogórki są tanie, więc robimy przetwory, bo to się nam opłaca. Poza tym samodzielnie przyrządzone zawsze lepiej smakują. Słodko- kwaśna sałatka ogórkowa to świetny dodatek do mięs i kanapek. 2 kg ogórków. 2 łyżki soli. Zalewa:2 l wody, 2,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu 10%, 3 listki laurowe. Składniki na jeden mały słoik:2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 0,5 ząbka czosnku, gałązka kopru. Jak przyrządzić? (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Łosoś z ikrą łososia Przepisy kulinarne
Próbowaliście kiedyś połączyć dwie pyszności tej samej ryby? Może dacie się skusić? Jedynym mankamentem takiej próby jest wysoki koszt. W karnawale zdarzają nam się chwile szaleństwa. Skoro tak, dorzućmy jeszcze kieliszek dobrego, wytrawnego szampana. - 10 plasterków wędzonego łososia (ok. 400g), - 1 opak. ikry z łososia (50g), - 1 sałata lodowa, nieduża, - kilka łyżek sosu vinaigrette, - 1 opak. śmietanki, - 2 cytryny, - sól, pieprz, - koperek. Jak przyrządzić? 1) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Najlepiej robic to w chłodnym miejscu - np. w pobliżu okna. Po ubiciu dodajemy sok z ok. 1/2 cytryny, delikatnie (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Tiramisu Przepisy kulinarne
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Gyros Przepisy kulinarne
Składniki Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:0,90 kg karczku dla 4 osóbfrytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy"sos do mięska" - składniki:0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku"sos czosnkowy" - sładniki:1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy Następnie wkładamy frytki do frytownicyMięsko po wyjęciu z lodówki odsącz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Blok Przepisy kulinarne
Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku. 0,5 kg mleka w proszku (nie gr (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Faszerowana cukinia Przepisy kulinarne
mielone mięsoryżcebulacukinia Z mięsa, ryżu i cebulki zrobić farsz jak do gołąbków. Cukinie dokładnie umyć, obciąć końce i przekroić na pół. Wydrążyć pestki i posolić środek. Następnie włożyć przygotowany i doprawiony farsz. Złączyć obie połówki (aby się nie rozchodziły można to zrobić za pomocą wykałaczek spinając ją po bokach albo poprzez nitkę). Cukinie wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem. Na cukinie nałożyć parę pasków masła i posypać je solą i innymi przyprawami według gustu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec dotąd aż zmięknie. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Zobacz cały wpis na blogu » |
Sałatki z warzyw Warzywa
Warzywa zamknięte w słoikach smakują inaczej, niż te świeże. Zaostrza się ich smak. Sałatki z warzyw stają się przez to świetnym dodatkiem do obiadów, jak również smaczną i zdrową przekąską w ciągu dnia. Zobacz cały wpis na blogu » |
Parowary Tefal – odkryj je na nowo na wiosnę Trendystyle - czyli o tym, co jest trendy
Wiosna to dla wielu z nas okres nowych postanowień, intensywnych prac i porządków nie tylko w naszych szafach, ale przede wszystkim nad sobą. Na wiosnę bowiem, chcemy czuć się lekko, zdrowo i przyjemnie. Tefal daje taką możliwość, oferując szeroką gamę parowarów dla wszystkich miłośników zbliansowanej diety oraz dla tych, którzy pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe. Gotowanie na parze cieszy się coraz większą populranością. Ta zdrowa metoda przygotowania posiłków stała się doskonałą alternatywą wobec tradycyjnych sposobów. Dania przygotowane na parze zachowują oryginalny smak i naturalny aromat. Nie tracą swoich wartości odżywczych, ponieważ niezbędne dla organizu witaminy, pierwiastki i minerały zatrzymywane są w potrawach, a do gotowania nie są potrzebne tłuszcze ani sól. W ubiegłym roku swoją premierę miał najnowszy parowar marki Tefal, który wchodzi w skład specjalnej linii Nutritious&Delicious. Vita (...) Zobacz cały wpis na blogu » |