1. Mąka kokosowa - co warto wiedzieć?
2. Kilka pomysłów na to, jak wykorzystać mąkę kokosową w kuchni
Mąka kokosowa jest zdrową alternatywą dla mąki pszennej i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Choć nadal jest stosunkowo mało popularna, ostatnio robi się o niej coraz głośniej. I słusznie, ponieważ jest to wartościowy produkt, któremu z pewnością warto przyjrzeć się bliżej, a potem zaprosić do swojej kuchni. Co warto wiedzieć na temat mąki kokosowej? Jakie są jej właściwości i zastosowanie?
Zacznijmy od tego, czym właściwie jest mąka kokosowa i co odróżnia ją od mąki pszennej - znacznie popularniejszej, bo powszechnie dostępnej. Otóż jest to produkt, który w klasycznym rozumieniu trudno nazwać mąką, ponieważ nie zawiera on żadnych zbóż i powstaje z czystego miąższu kokosowego, tłoczonego oraz mielonego na zimno. Mąkę kokosową, tak samo jak olej kokosowy, można kupić w polskich sklepach. Należy jednak wybierać produkty, pochodzące z ekologicznych upraw organicznych. Taki pełnowartościowy produkt możemy znaleźć także w sprawdzonych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, np. tutaj: https://naturalniezdrowe.pl/maka-kokosowa/124-maka-kokosowa.html.
No dobrze, ale po co kupować mąkę kokosową i czy warto to robić? Odpowiedź brzmi: TAK, a powodów jest wiele.
Mąka kokosowa zawiera 6 razy więcej błonnika niż mąka pszenna. Co ważne, chodzi o błonnik nierozpuszczalny, który przyczynia się do wzmocnienia uczucia sytości. Ale to nie wszystko. Mąka kokosowa działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Jest bogata w białko roślinne, ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Ponadto, zawarte w niej tłuszcz MCT przyspieszają tempo przemiany materii. Wielu konsumentów z pewnością ucieszy również, fakt, iż produkt ten nie zawiera glutenu.
Wbrew temu, co może się nam wydawać, mąka kokosowa jest produktem uniwersalnym, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mąką kokosową możemy częściowo zastępować mąkę pszenną, ale należy pamiętać o zdrowym rozsądku i umiarze, zachowując odpowiednie proporcje. Co ważne, mąkę kokosową możemy również jeść "na surowo", np. dosypując do płatków śniadaniowych. Ale na tym oczywiście nie koniec. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej:
mąkę kokosową możemy zestawić nie tylko z płatkami śniadaniowymi, ale i jogurtem naturalnym, owsianką, kefirem czy maślanką
mąka kokosowa będzie apetycznym, zdrowym i sycącym uzupełnieniem ulubionych koktajli
domowy chleb z łagodnym zapachem kokosa? Czemu nie!
mąka kokosowa świetnie sprawdzi się również jako składnik spodu do pizzy
dzięki mące kokosowej możemy przygotować... panierkę do mięs. Wystarczy dodać ją do ulubionych ziół i przypraw
mąką kokosową możemy zagęszczać zupy i sosy. Zdrowo i fit!
mąka kokosowa nada się jako dodatek do pysznych naleśników lub pancakesów
z mąką kokosową stworzysz pyszny, słodki deser o przyjemnym zapachu
Pamiętaj, by mąkę kokosową przechowywać szczelnie zamkniętą, np. w słoiku. W ten sposób opakowanie wystarczy nam na długo. Musimy pamiętać, że mąka kokosowa chłonie wilgoć.
Otwarty na nowości kulinarne? My zdecydowanie tak!