Ugotowane buraki kroi się w plastry, łączy z przegotowaną wodą, czosnkiem i solą, można je też doprawić liściem laurowym oraz zielem angielskim. Po tygodniu powstaje zakwas, który świetnie sprawdza się i jako samodzielny sok, i jako dodatek do barszczu.
Bardzo dużą. Można w nich witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. W kiszonkach tych pojawiają się jednocześnie ważne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, żelazo oraz fosfor. Wszystko to sprawia, iż buraki kiszone mogą w rewelacyjny sposób wpłynąć na ogólny stan zdrowia każdego z nas. Wiadomo, że zapewnią nam one bardzo dobrą ochronę przed wolnymi rodnikami, mogą też odegrać bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy oraz wielu nowotworów. Skuteczna ochrona przed bakteriami i wirusami to kolejny powód, dla którego warto takie kiszonki włączyć do swej diety. Mają one moc, dzięki której utrzymanie dobrej formy stanie się dla nas o wiele łatwiejszym zadaniem.