PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POROWYM Praktyczna gospodyni
Pulpety z mozzarellą w sosie porowym brzmi dumnie i wydaje się czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Z racji nadmiaru obowiazków, stałam się mistrzynią szybkiego gotowania. Obiady robię zazwyczaj wieczorem, na dzień następny. Każdy członek naszej rodziny wraca do domu o innej porze, stąd konieczność pozostawienia posiłku do ogrzania ( w domu mym, poza moją osobą, są same samce ). Przejdźmy do sedna Czas wykonania: 30-40 minut Potrzebne produkty: Mięso mielone 500g Por ( duży ) Ząbek czosnku Opakowanie mozzarelli w kulkach (mini) Śmietana 12% Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, sól, pieprz 1 ja (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Jak dbać o zdrowe odżywianie Na słodko...
Zdrowe odżywianie to kwestia do której coraz więcej osób zaczyna przywiązać wagę. Każdy chce bowiem żyć jak najdłużej i w jak najlepszym zdrowiu, a podstawą do tego jest oczywiście jedzenie odpowiednich potraw, które nie wywierają negatywnego wpływu na naszego organizmy. O czym trzeba jednak zdecydowanie przypomnieć: nie tylko to co jemy wpływa na zdrowe odżywianie. Istotne jest również to na czym i jak przygotowujemy posiłki, słowem odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne. Nie od dziś wiadomo przecież, że nie każdy sposób nadaje się do odpowiedniego przygotowania posiłku. Widać to najlepiej na przykładzie smażenia, które od lat uznaje się za nienajlepszy sposób gotowania, gdy chodzi nam o jakość zdrowotną. Tymczasem sytuacja dzisiaj nie wygląda już tak źle. Otóż produkowane są patelnie grillowe i teflonowe, a także te z powłoką nieprzywi (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Typowe śniadanie Moja kuchnia
No więc tak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia (tak mówią) jakie macie swoje ulubione przepisy na śniadanie? Ja mam proste w przygotowywaniu ; ) Na sam pierw to robię sobie np.twarożek z rzodkiewką startą na tarce i odrobiną szczypiorku później przyrządzam sobie jajka na bekonie wędzonym ew.paseczki no i do tego rzecz jasna pieczywo chrupkie z masłem. Twarożek: Pół twarożku chudego 3 dorodne rzodkiewki pęczek szczypiorku przyprawy (ja osobiście nie jedynie trochę pieprzu dodaje) Ser twarogowy rozgniatamy na drobno,potem na tarce z dużymi oczkami trzemy rzodkiewki na paseczki,po czym dodajemy odrobinę pieprzu i posiekany pęczek szczypiorku. Zobacz cały wpis na blogu » |
Pierwszy wpis - przepis na kuchnię :) Młoda Polka - kuchnia i nie tylko...
Zanim zacznę wstawianie przepisów należałoby (przynajmniej tak mi się wydaje) napisać słów kilka jakie przepisy tutaj się znajdą i dlaczego w zasadzie tak bardzo uwielbiam gotować. Młoda Polka to pomysł na nazwę mojej restauracji, co prawda póki co jest ona moim odległym marzeniem i pewnie sporo wody upłynie nim będę mogła gdziekolwiek napisać ZAPRASZAM podając adres tego miejsca. Ale jak to mówią "lepszy wróbel w garści..." i skoro nie można mieć wszystkiego od razu to dobrym wydawał mi się pomysł stworzenia swoistej internetowej książki kulinarnej takiej ze sprawdzonymi przepisami, łatwej i smacznej. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
No to zaczynam od babeczek :-) Na słodko...
Przede wszystkim w moim blogu znajdą się rzeczy dotyczące kuchni opowieści, przepisy itd... również będę pisała o domu gdzieniegdzie... Zobacz cały wpis na blogu » |
Myśl przewodnia Zainteresowania Kuchnia Pielęgnacja
Postanowiłam podzielić się z Wami tym co robię. Będzie trochę o gotowaniu, trochę o tym co robię codziennie i o tym co mnie interesuje. Chciałabym podzielić się z wami moją opinią na temat kosmetyków które testuję. Niestety najpierw muszę nauczyć się korzystać z tego portalu :) Ale mam wielką nadzieję, że Was nie zanudzę :) Zobacz cały wpis na blogu » |
Stare książki kucharskie W Okładkach
(...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Cała prawda o teflonie see that already?
Pokrywając wewnętrzną część naczynia takim materiałem uzyskuje się powierzchnię, do której nie przywiera żadna przygotowywana potrawa, nawet bez użycia tłuszczu, a oczyszczenie odbywa się błyskawicznie. Powłoka ta wykonana jest z polimeru, którego handlowa nazwa to teflon. Naczynia powlekane teflonem w ostatnim czasie robią furorę. Krótka historia teflonu Tworzywo to wynaleziono w 1938 roku w laboratorium firmy DuPont w USA. Do tej pory tylko ta firma ma prawo do używania nazwy "teflon" dla swojego produktu. W Polsce produkowany jest pod nazwą tarflen. Na początku teflon stosowany był tylko w produkcji zbrojeniowej. Obecnie ma on bardzo szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle chemicznym, maszynowym, włókienniczym, w elektrotechnice, a także w produkcji artykułów gospodarstwa domowego, gdzie wykonywane są z niego powłoki zapobiegające przywieraniu w naczyniach kuchennych. W połowie lat pięćdz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Mini Hot Dogi Szkolny portal informacyjny
SKŁADNIKI: 18 – 20 małych, cienkich kiełbasek, np. koktajlowych 3 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 2 żółtka (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasteczka wyśmienite Szkolny portal informacyjny
Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywał się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta. CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU ROLNEGO: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Obecna kultura gotowania trwale różni się od tego, co górowało w świecie jeszcze kilkanaście lat temu. Eventy kulinarne
Każdy rejon świata cechuje się nadzwyczaj reprezentatywną kulturą a w ramach każdej kultury, jednym z fundamentalnych aspektów pozwalających odróżniać rzeczowe grupy od siebie, jest kultura kucharska. Przez wiele lat twierdzono, dosyć należycie, że różnice pomiędzy warunkami klimatycznymi oraz geologicznymi przekładają się bezpośrednio na to, co ludzie są w stanie oraz muszą jeść. Dieta śródziemnomorska nie może w związku z tym być na gigantyczną skalę stosowana chociażby w krajach dalekiej północy. Nie w następstwie tego, że sklepy nie są w stanie importować takich ilości towarów z Włoch lub Tunezji, ale skutkiem tego, że przyzwyczajenia żywieniowe organizmów z Północy, ze względu na mnogie różnice geograficzne - są kompletnie inne, co ukazuje termin pokazy gotowania. Nie świadczy to jednak, że sporadycznie nie trzeba próbować dań całkowicie obcych sobie regionów - wprost na odwr&oac (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Sznycle z indyka w curry, z zapiekanymi ziemniaczkami i pastą pomidorowo-cebulową z czosnkiem Jak gotować by nie spalić chaty...czyli
Dziś zaczniemy od sznycli z indyka doprawionych głównie curry, solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i polanym sosem słodkie chilli. Do tego małe ziemniaki przepołowione na pół zapiekane w piekarniku posypane ziołami do ziemniaków i natarte masłem. A na koniec jako zakąska ugotowane na pastę pomidory w kawałkach z cebulą i czosnkiem. Podane z sosem słodkie chille w jednym pojemniczku i musztardą pomieszaną z ketchupem i majonezem w drugim. Prze (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik litewski na inaugurację Jak gotować by nie spalić chaty...czyli
Zobacz cały wpis na blogu » |
Big Green Egg - piec z przyszłością blog o sprzęcie AGD
Zobacz cały wpis na blogu » |
Kuchnia wegetariańska Przepisy kulinarne
Kuchnia wegetariańska to nie tylko wyrzeczenie się mięsa. Racjonalne pożywienie musi być urozmaicone i zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Zwolennicy kuchni jarskiej powinni układać jadłospis w taki sposób, by nie zabrakło w nim tych substancji, których dostarczają mięso, ryby i tłuszcze zwierzęce. Muszą dokładnie przestrzegać bilansu żywieniowego swojej diety. Wegetarianie powinni się orientować, gdzie znaleźć (oprócz mięsa) pełnowartościowe białko, niektóre witaminy i sole mineralne. Zatem bułki zastępują ciemnym, pełnoziarnistym pieczywem, jedzą niełuskany ryż, mąkę z pełnego przemiału, makaron razowy. Spożywają duże ilości kasz, owoców suszonych i świeżych, orzechów, migdałów, roślin strączkowych i warzyw. Tłuszcz, poza oliwą z oliwek wyciskaną na zimno, wegetarianie redukują do minimum. Tłuszcz zwier (...) Zobacz cały wpis na blogu » |