Światło narasta! Uzdrowiciel ze Światła Romuald Statkiewicz Uzdrowiciel ze Światła Romuald Statkiewicz Jezus Chrystus
Światło narasta! 10. Światło narasta, należy iść dalej, coraz jaśniejszy wgląd w siebie ducha. Rozpoznawać i rozpuszczać cechy negatywne własne, doskonalić odczuwanie Miłości duchowej i podawać ją dalej. Podawaj Miłość duchową gdzie tylko możesz w słowach, myślach, uczuciach i czynach! Kochaj bez słów. Słowa zapisuj i odczytuj. Wysyłaj listy do wrażliwych, proponuj pomoc i wsparcie. Pisz o Miłości pięknie i otwarcie, ale nie o ziemskiej, a o duchowej Miłości, ta daje człowiekowi wsparcie. I ona przetrwa całą gęstą materię, ducha wzmacnia w podążaniu dalej, to jego skarb najczystszy i z nim związane przeżycia. Kto to pojmuje ten (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa grzybowa Przepisy kulinarne
Zupa grzybowa to najczęściej wywar z warzyw i/lub mięsa z dodatkiem grzybów.W zupie grzybowej grzyby stanowią wyłącznie dodatek smakowy, ponieważ same posiadają znikome walory odżywcze. Do zup szczególnie dobrze nadają się prawdziwki, maślaki, podgrzybki. Zobacz również przepis na grzybową. Zobacz cały wpis na blogu » |
Gyros Przepisy kulinarne
Składniki Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:0,90 kg karczku dla 4 osóbfrytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy"sos do mięska" - składniki:0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku"sos czosnkowy" - sładniki:1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy Następnie wkładamy frytki do frytownicyMięsko po wyjęciu z lodówki odsącz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Tajski przysmak Przepisy kulinarne
Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie. 1 kg piersi z kurczaka, ½ kg tajskiego ryżu jaśminowego, 1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag), 2 źdźbła trawy cytrynowej l (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Bakłażany z mozarellą z grilla Przepisy kulinarne
Jeżeli chcesz, obierz bakłażany. Następnie pokrój je wzdłuż na plastry i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw w cedzaku na 30 minut. Przepłucz i wytrzyj do sucha. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej, na średnim ogniu, bakłażany (aż staną się miękkie i złoto-brązowe). Usmażone bakłażany osusz na papierowym ręczniku. Rozpal grill. Pokrój ser w plasterki. Oberwij listki rozmarynu i odłóż na bok. Pokrój pomidory na plastry i ułóż je na żaroodpornym talerzu. Na wierzch nałóż bakłażany, a w środku umieść ser. Posyp świeżym rozmarynem i polej połową ilości oliwy z oliwek. Połóż talerz na ruszcie i smaż, aż ser się rozpuści i powstanie brązowa skórka. Zdejmij z grilla, polej pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść talerz żaroodporny na zwykłym, trochę większym. Posyp posiekaną świeżą pietruszką, szczyptą soli i pieprzu i bakłażan (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Faszerowana cukinia Przepisy kulinarne
mielone mięsoryżcebulacukinia Z mięsa, ryżu i cebulki zrobić farsz jak do gołąbków. Cukinie dokładnie umyć, obciąć końce i przekroić na pół. Wydrążyć pestki i posolić środek. Następnie włożyć przygotowany i doprawiony farsz. Złączyć obie połówki (aby się nie rozchodziły można to zrobić za pomocą wykałaczek spinając ją po bokach albo poprzez nitkę). Cukinie wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem. Na cukinie nałożyć parę pasków masła i posypać je solą i innymi przyprawami według gustu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec dotąd aż zmięknie. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Zobacz cały wpis na blogu » |
Mięso z grilla Przepisy kulinarne
Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm - grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze bedzie gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kuchnia fusion Poszukiwacz wiedzy
Kuchnia fusion jest to umiejętność łączenia różnych etnicznie smaków, technik gotowania, przypraw, surowców i sposobów podawania. Nurt ten rozwija się już od wielu lat, ale obecnie w Polsce wydaje się być bardziej popularny. Szeroki dostęp do produktów z wielu regionów świata, wysyp etnicznych restauracji oraz dostęp do wielu ciekawych przepisów, chociażby za pośrednictwem internetu, sprzyja rozpowszechnianiu się kuchni fusion. Wielu z nas skłonnych jest eksperymentować i łączyć smaki, składniki pozornie do siebie nie pasujące w jednej interesującej, oryginalnej potrawie. Najczęściej inspirujemy się Kuchnią Dalekiego Wschodu i łączymy ją z rodzimą europejską. Nurt kuchni fusion otwiera przed nami niezliczone możl (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ugotuj.to - nowy serwis kulinarny Agory Wszystko dla kobiet - czyli czego Wam potrzeba
Do serwisów lifestylowych Agory dołączył Ugotuj.to, który zastąpi dotychczasowy serwis poświęcony tematyce kulinarnej - Kuchnia.Gazeta.pl. W serwisie Ugotuj.to użytkownicy mają stały dostęp do bazy, w której znajduje się ponad 7000 tysięcy przepisów na potrawy i drinki. Rozbudowana wyszukiwarka przepisów ułatwia wyszukiwanie przepisów pod względem takich praktycznych kryteriów jak m. in. czas przygotowania czy koszt przyrządzenia. W dziale "ABC gotowania" przygotowano dla miłośników sztuki kulinarnej bogatą encyklopedię haseł związanych z kuchnią, a także liczne porady i triki, które można zastosować podczas gotowania. Materiały przygotowane w Ugotuj.to zamieszczane są w formie artykułów or (...) Zobacz cały wpis na blogu » |