Wiosną sadzimy co 2,5-3 m, w żywopłotach w 1 m2 dajemy 4 w rzędzie lub 8 w 2 rzędach, przed sadzeniem godzinę moczymy w wodzie, podlewamy w suszę, lubi obornik i kompost, na zimę ściółkujemy igliwiem, przez 1-2 lata po posadzeniu owijamy agrowłókniną, sadzonki po posadzeniu przycinamy do 20 cm, wiosną zostawiamy 20 cm przyrostu, w żywopłotach tniemy regularnie, ma jadalne owoce
aronia lubi żyzne, próchnicze, przepuszczalne, zasobne, lekko wilgotne, obojętne lub lekko kwaśne gleby, radzi sobie na słabszych, słońce, nie lubi gleb piaszczystych, kamienistych i bardzo wilgotnych, odporna na mróz i suszę, owoce są cierpkie dzieki garbnikom, osiąga 1,5-2 m, nadaje się na żywopłot, najlepiej kwitnie i owocuje w pełnym słońcu, latem zawiązuje czerwone owoce, jesienią są czarne, mają gorzki smak dzięki garbnikom, tracą gorycz po przemrożeniu
Berberys Julianny lubi żyzne, próchnicze, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne gleby, słońce, półcień, nie lubi ciężkich, mokrych, zimnych gleb, odporny na zanieczyszczenie powietrza, wytrzymuje do -20 st, na zimę trzeba okrywać, zmarznięte pędy wiosną wycinamy, po 2-3 latach przycinany zagęści się, rozmnażamy przez półzdrewniałe sadzonki pędowe,
Berberys ottawski lubi słońce i lekki cień, odporny na pyły i dymy, mrozoodporny, lubi obojętne, piaszczyste, umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne gleby, odporny na zasolenie gleby, owoce są jadalne dla ludzi
Berberys Thunberga lubi żyzne, przepuszczalne ziemie, umiarkowanie wilgotne, lekko kwaśne i kwaśne, radzi sobie na każdej glebie ogrodowej, słońce, półcień, znosi zanieczyszczenia, mróz, nawet jak przemarznie zregeneruje się wiosną, dobrze znosi cięcie, rozmnaża się przez samosiew, odkłady i sadzonki pędowe
Berberys zwyczajny lubi słońce i półcień, przepuszczalne, lekkie, piaszczyste, umiarkowanie żyzne, wilgotne z domieszką gliny gleby, woli okresowe susze od zalania, mrozoodporny, można ciąć po przekwitnięciu lub późną zimą, w pojemnikach podlewamy, wiosną nawozimy
Berberysy jadalne owoce, mają dużo witamyny C
Bez czarny lubi słońce, ciepło, półcień, gorzej mu na południowym stanowisku, lubi przepuszczalne, próchnicze, średnio wilgotne, zasobne w wapń i azot gleby o pH 5,5-6,5, odporny na zanieczyszczenia i mróz, młode podlewamy w suszę, sadzimy na stałe miejsce jesienią i wiosną, owoce są jadalne po ugotowaniu, są przeciwzapalne, napotne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, leczą przeziębienia i inne choroby układu oddechowego
Dereń jadalny lubi zaciszne miejsce, słońce, półcień, średnio żyzne, piaszczysto-gliniaste, przepuszczalne, zasobne w wapń, stale umiarkowanie wilgotne gleby o pH 7-7,5, obojętne lub zasadowe, gorzej znosi kwaśne, sadzonki z gołymi korzeniami sadzimy wiosną lub jesienią z pojemnika przez cały sezon, w dole kładziemy próchniczą zwięzła glebę, by utrzymała wodę i biogeny, korzenie kilka minut moczymy w wodzie, sadzimy na takiej głębokości, na jakiej rosły, ziemię wokół ubijamy po posadzeniu i podlewamy, nawozimy na początku sezonu, lubi obornik i kompost i inne organiczne nawozy, po kwitnieniu prześwietlamy koronę, usuwamy zagęszczone gałęzie, cięcie formujące zaczynamy w 1 roku po posadzeniu, tworzymy trapez, by dolne korzenie dostały światło, nie lubi zastoin mrozowych i przelania, toleruje wiatr, korona rośnie 3-4 lata po ukorzenieniu, ma silne korzenie, nie znosi przesadzania, sadzimy co 3-4 m, wiosna kompostujemy, obornikujemy lub dajemy nawóz naturalny, bez doniczki sadzimy wiosna i jesienią, w doniczce przez cały sezon, po posadzeniu tym z odkrytymi korzeniami przycinamy pędy boczne o 1/3, owoce nadaja się na nalewki, dżemy, soki, wiosną kwitnie, owoce ma jesienią im więcej słońce, tym więcej mają żelaza, po przemrożęniu jadalne surowe i w przetworach, konfiturach, dżemach, syropach, sokach,
Dereń świdwa lubi każe gleby, woli przepuszczalne, próchnicze, żyzne, lekko wilgotne, obojętne i lekko zasadowe, odporny na zanieczyszczenie, mróz, suszę, lubi każde warunki świetlne, rozmnażamy przez sadzonki pędowe, odkłady, sadzonki korzeniowe, sadzimy w marcu i kwietniu oraz we wrześniu i październiku, tak samo przesadzamy o przymrozkach ma jadalne owoce na surowo i w przetworach
Jarząb domowy po 10 latach ma 1,2 m, od września tworzy 3 centymetrowe, żółtopomarańczowe owoce w gronach, opadają po potrząśnięciu drzewem, jadalne po przemrożeniu jako marmolada, robimy z nich nalewki, lubi żyzne, wapienne, zdrenowane gleby, pełne słońce
jarząb pospolity lubi lekkie, przepuszczalne, lekko kwaśne, piaszczyste gleby, ale toleruje też zasadowe, lubi słonce, półcień, umiarkowanie wilgotną ziemię, nie znosi cienia, ciężkiej, mokrej ziemi, odporna na mróz i zanieczyszczenie, siejemy nasiona i szczepimy , jadalny po przemrożeniu w przetworach i nalewkach
Nieszpułka zwyczajna ma jadalne na surowo obrane ze skłrki owoce, mają dużo witaminy C, wapń, błonnik, gotowanie pozbawia jej znacznej części witaminy C, dojrzewają w listopadzie, lubi słońce, lekko wilgotną ziemię, wilgotne powietrze, lekko kwaśne do lekko zasadowych gleby, nie lubi podmokłych, w marcu i kwietniu dajemy nawozy dla drzewek i krzewów owocowych, gnojówkę z pokrzywy, obornik, gołębi nawóz, obornik krowi, tniemy w lutym i marcu, owoce wschodzą latem, dojrzewają w listopadzie, najpierw twarde i kwaśne, zbieramy, trzymamy do miesiąća w piwnicy, staną się słodkie
Ognik szkarłatny lubi żyzne, przepuszczalne, piaszczysto-gliniaste, gliniaste, obojętne lub lekko zasadowe, ubogie w wapń gleby umiarkowanie wilgotne, słońce, odporny na suszę i zanieczyszczenie, mrozoodporny, w marcu wycinamy martwe, uszkodzone pędy, formujemy 2 razy w r w czerwcu i końcem sierpnia, owoce jadalne po ugotowaniu
rokitnik zwyczajny lubi słońce i półcień, znosi piaszczyste, słabe, wapienne gleby, odporny na mróz, suszę i zanieczyszczenie, nie lubi wilgotnych i okresowo zalewanych ziem, sadzimy jesienią, krzewy męskie i żeńskie 1-2 m od siebie, w pierwszym roku w suszę podlewamy, można usuwać zagęszczone i rozrośnięte pędy, nie potrzebuje nawozów, zimozielony, obsypany pomaranczowymi kuleczkami, ma najwięcej witaminy C, komplet witamin, 11 mikroelementów-żelazo, wapń, potas, krzem, 18 aminokwasów, przeciwutleniacze, zbieramy końcem października, po przymrozkach tracą goryczkę
Śliwa tarnina od października do grudnia ma ciemnoniebieskie kuliste owoce, po przymrozkach częściowo tracą kwaskowość, 2 łżki owoców na szklankę wody gotowane 5 minut, odstawione na 15 i odcedzone, pite 3-4 razy dziennie po 100 ml pomaga w chorobach jelit i wzdęciach, w ostrych stanach pijemy co 4 godziny, lubi żyzne, zasadowe gleby, słońce i lekki cień, mrozoodporna, nie potrzebuje nawożenia i podlewania
Świdośliwa lubi gleby lekko kwaśne do lekko zasadowych, pH 6,2-7,5, stale lekko wilgotne, nie lubi za suchych i za mokrych, tolerancyjna co do zasobności gleb, z nagimi korzeniami sadzimy od października do zamarznięcia ziemi, doniczkowe przez cały sezon, dołek musi być 20 cm głębszy od długości korzeni, ma mieć 80 cm średnicy, gleby ubogie kompostujemy, sadzonkę podlewamy, duże odmiany sadzimy co 1,5 m w rzędzie, między rzędami 3,5-4 m, niskie częściej, w mokre lato nie podlewamy, w suche utrzymujemy glebę lekko wilgotną, tniemy w 1 roku późnym latem modelując roślinę, prześwietlamy ją wiosną od 4-5 r, ma jadalne owoce