Bezy Przepisy kulinarne
4 białka 20 gad cukru pudru Szczypta soli 1 łyżka cukry wanilinowego Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i ewentualnie łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyciskać szprycą lub kłaść łyżeczką małe ciasteczka. Suszyć bezy (nie rumieniąc) w piekarniku nagrzanym do 110°C przez 2-3 godziny. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa grzybowa Przepisy kulinarne
Zupa grzybowa to najczęściej wywar z warzyw i/lub mięsa z dodatkiem grzybów.W zupie grzybowej grzyby stanowią wyłącznie dodatek smakowy, ponieważ same posiadają znikome walory odżywcze. Do zup szczególnie dobrze nadają się prawdziwki, maślaki, podgrzybki. Zobacz również przepis na grzybową. Zobacz cały wpis na blogu » |
Gyros Przepisy kulinarne
Składniki Składniki oczywiście wg. potrzeb głodnych, ja wykorzystałam:0,90 kg karczku dla 4 osóbfrytki - jak dla nas 2 duże porcje z frytownicy"sos do mięska" - składniki:0,5 szkl oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku"sos czosnkowy" - sładniki:1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc Przygotowanie obiadku zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego, tzn od połączenia składników - i już gotowy Następnie wkładamy frytki do frytownicyMięsko po wyjęciu z lodówki odsącz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Blok Przepisy kulinarne
Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku. 0,5 kg mleka w proszku (nie gr (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Tajski przysmak Przepisy kulinarne
Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie. 1 kg piersi z kurczaka, ½ kg tajskiego ryżu jaśminowego, 1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag), 2 źdźbła trawy cytrynowej l (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Bakłażany z mozarellą z grilla Przepisy kulinarne
Jeżeli chcesz, obierz bakłażany. Następnie pokrój je wzdłuż na plastry i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw w cedzaku na 30 minut. Przepłucz i wytrzyj do sucha. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej, na średnim ogniu, bakłażany (aż staną się miękkie i złoto-brązowe). Usmażone bakłażany osusz na papierowym ręczniku. Rozpal grill. Pokrój ser w plasterki. Oberwij listki rozmarynu i odłóż na bok. Pokrój pomidory na plastry i ułóż je na żaroodpornym talerzu. Na wierzch nałóż bakłażany, a w środku umieść ser. Posyp świeżym rozmarynem i polej połową ilości oliwy z oliwek. Połóż talerz na ruszcie i smaż, aż ser się rozpuści i powstanie brązowa skórka. Zdejmij z grilla, polej pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść talerz żaroodporny na zwykłym, trochę większym. Posyp posiekaną świeżą pietruszką, szczyptą soli i pieprzu i bakłażan (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Koktajl truskawkowy Przepisy kulinarne
Lekki, pyszny i zmrożony - na lato jak znalazł. Zresztą czy do koktailu truskawkowego trzeba kogokolwiek przekonywać?Jako że sezon truskawek w pełni, to proponuję rewelacyjny drink na upalne popołudnia. Przepis: Koktajl truskawkowy. Zobacz cały wpis na blogu » |
Szcupak po Warmińsku Dużo o wędkarstwie
No tak, mieszkam na Warmii, więc może troche miejscowych przepisów kulinarnych, związanych z wędkowaniem uda się zachować dla potomności. Tym razem będzie to szczupak po warmińsku. Dużego szczupaka (hi, hi, jakbyśmy małe łapali!) trzeba podzielić na kawałki, posolić i odstawić na ok. pół godziny. Bierzemy się za obieranie ziemniaków. Tak około pół kilo na kilogram ryby. Ziemniaki trzeba pokroić na plastry, nie za cienkie i obgotować ok. 5 minut. Odcedzić. Duże naczynie żaroodporne, lub brytfannę trzeba wysmarować tłuszczem. No i do układania: warstwa ziemniaków, na to ryba, sól, pieprz i tak to trzeba zrobić, żeby na wierzchu były ziemniaki. Wszystko to należy polać śmietaną, nie za gęstą (albo trzeba rozmieszać śmietanę z wodą). Wstawić te pyszności należy do średnio nagrzanego piekarnika i piec, aż ziemniaki i ryba będą miękkie. Po wyjęciu można posypać zieloną pietruszką. Smacznego! (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczona golonka kulinaria
Składniki: * 1 golonka * szklanka piwa * sól * pieprz * liść laurowy * tłuszcz do formy Przygotowanie: 1. Golonkę opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzątkiem, włożyć liść laurowy, gotować 15 minut. 2. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. C. 3. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec jeszcze godzinę, obracając i polewając piwem. 4. Przekroić na pół. Podawac z kiszona kapustą. Zobacz cały wpis na blogu » |
Polędwiczki z boczkiem kulinaria
Składniki: * 2 poledwiczki wieprzowe * 20 dag wedzonego boczku, pokrojonego na cienkie, długie plastry * sól * grubo zmielony pieprz * olej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 3 cm. Lekko rozbić dłonią. 2. Każdy plaster owinąć plasterkiem boczku, osuszyć, posypać pieprzem i solą, spiąć wykałaczką albo szpadką do szaszłyków. 3. Ułozyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 190 st. C. Zobacz cały wpis na blogu » |
Makaron domowy kulinaria
Składniki: * 20 dag mąki * 2 jajka * sól * 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wlać w nie 2 roztrzepane jajka, dodać szczyptę soli i łyżkę oleju, zagnieść. 2. Rozwałkować jak najcieniej, odłożyć, żeby placki przeschły. 3. Zwijać rulony i kroić w wąskie paski, rozrzucić, żeby sie nie posklejały, przesuszyć, ugotować. Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik pomidorowy kulinaria
Skałdniki: * 4 duże pomidory * 1 litr bulionu (może być z kostki) * pieprz * strąk papryki * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * sól * 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć. 2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić. 3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą. 4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem. Zobacz cały wpis na blogu » |
Sos grzybowy kulinaria
Składniki: * 6-7 suszonych grzybów * 0,5 szklanki śmietany * sól, pieprz * 2 łyżki masła roślinnego * 2 łyżki mąki Przygotowanie: 1. Grzyby umyć i namoczyć na dzień przed przygotowywaniem sosu w dwu szklankach przegotowanej, letniej wody. 2. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miekkości - około 30 minut. 3. Wyjąć z wywaru i posiekać. 4. Z masła i mąki przygotowac rumiana zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować mieszając. 5. Po zdjęciu z ognia wlać śmietanę i dodać posiekane grzyby. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa rybna kulinaria
Składniki: * mała włoszczyzna * 75 dag filetów z dorsza * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 0,5 szklanki mleka * kiliszek biłego wina * bazylia * 2 łyżki mąki * sól Przygotowanie: 1. Ryby, warzywa i czosnek zalać 1,5 litra gorącej, osolonej wody. Gotować 15 minut. 2. Wyjąć ryby. Wywar gotować 20 minut. Przecedzić. Dodać koncentrat i mąkę z mlekiem, winem i przyprawami. 3. Zagotować, włożyć ryby, posypać zieleniną. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa szczawiowa kulinaria
Składniki: * 25 dag szczawiu * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * sól i pieprz * 1,5 litra bulionu * 1 szklanka śmietany * ser feta lub jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu. 2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką. 3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo. Zobacz cały wpis na blogu » |