Przepis

Wpisy zawierające słowo kluczowe przepis.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Spaghetti alla carbonara kulinaria

Ilość porcji: 4   Czas przygotowania: 35 minut   Składniki: * 15 dag boczku wędzonego * łyżka oleju * ząbek czosnku * 4 jajka * 25 dag tartego parmezanu * 1/2 łyżki śmietany 22% * 40 dag spaghetti * 2 łyżki siekanego szczypiorku * sól, pieprz   Przygotowanie: 1. Boczek pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek wytopić na patelni (jeśli jest bardzo chydy - topić na oleju), pod koniec smażenia boczku dołożyć (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Udka w sezamie kulinaria

Ilość porcji: 6     Składniki: * 6 udek z kurczaka * sól * pieprz mielony * papryka w proszku * 2 ząbki czosnku * olej * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki sezamu * natka pietruszki   Przygotowanie: 1. Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu. 2. Ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko. Przykryć folią aluminiową, wstawi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa serowa kulinaria

  Składniki: * 3/4 litra rosołu * 1/3 litra śmietany 12% * 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej * 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu * zielona pietruszka   Przygotowanie: 1. Do kubka wlać śmietanę i wsypać mąkę. Mieszać dokładnie. Dolać rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie wymieszać. 2. Doprowadzić rosół do delikatnego wrzenia. Wlewać powoli, cały czas mieszając zawartośc kubka. Zaczekać aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy mieszać zupę od dna, aby miałą jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymać zupęw stanie delikatnego wrzenia przez 2-3 minuty od zagotowania. 3. Zestawić (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ostrygi zapiekane kulinaria

Ilość porcji: 2   Składniki: * 12 ostryg * biały pieprz - świeżo zmielony * 2 łyżki drobno tartej bułki * 4 łyżki sera gruyere * 1 łyżka masła * 1 kg grubej soli * 1 cytryna   Przygotowanie: 1. Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i odsączyc na sitku. Głębsze miseczki muszli umyć starannie i osuszyć. 2. Muszle ułozyc w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Na dno każdej muszli wsypać szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę startego pieprzu. W każdej muszli położyć delikatnie jedną ostrygę. 3. Wierz osypać start (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ryba w cieście piwnym kulinaria

  Ilość porcji: 4   Składniki: * 800 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka) * sok z 1 cytryny * 2-3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka startego świeżego imbiru * sól, pieprz * 1 szklanka jasnego piwa * 2 jajka * 250 g mąki * curry * olej do głębokiego smażenia   Przygotowanie: 1. Filety opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka nicejska kulinaria

Ilość porcji: 5   Czas przygotowania: 45 minut   Składniki: * 4 małe ziemniaki * 225 g drobnej fasolki szparagowej * 3 średnie jaja * 4 pomidory * 1/2 białej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki * 200 g tuńczyka w oleju, z puszki, odsączonego * 8 czarnych oliwek przekrojonych na pół * 6 filetów anchois przekrojonych na pół * 2 małe salaty   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kokosowe krewetki kulinaria

  Składniki: * 1 kostka - rosół z kury z pietruszką i lubczykiem * 1 puszka mleczka kokosowego * 40 dkg dużych krewetek * 10 dkg pieczarek * 1 pomidor * seler naciowy * 1/4 cytryny * 3 ząbki czosnku * łyżka oleju * łyżeczka tabasco * szczypta curry oraz imbiru * świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: 1. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i pokrojone krewetki, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i selera naciowego. Dusić około 5 minut. 2. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę (bez skórki), kostkę bulionową, mleczko kokosowe i duś kilka min (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana serem) kulinaria

Czas pzygotowania: 1,5 godziny   Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego * 1 cebula * 100 g pieczarek * 2 łyżki masła * 1/2 czerwonej papryki * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 2 jajka * 1 bułka * 130 g sera feta * 20 oliwek bez pestek * 2-3 łyżki oleju * 1 łyżeczka soli * przyprawy: czosnek granulowany, tymianek   Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. 2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. 3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Knedle serowe z koperkiem kulinaria

  Ilość porcji: 4   Składniki: * 80 dag tłustego sera twarogowego * 10 dag kaszy mannej * 4 jajka * szczypta soli * szczypta białego pieprzu * 2 łyżky koperku (świeży lub suszony) * 3 łyżki masła (do polania)   Przygotowanie: 1. Ser zmielić lub zmiksować wraz z kaszą manną, jajkami, solą, pieprzem i koperkiem. 2. Z otrzymanej masy formować knedle, gotować je w posolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię. 3. Podawać polane stopionym masłem wymieszanym z koperkiem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sos z kawiorem (skandynawski) kulinaria

Składniki: * 6 łyżek jogurtu * 2 łyżki majonezu * 6 dkg kawioru czerwonego * 1/2 posiekanej cebuli * 2 łyżeczki posiekanego kopru   Przygotowanie: Wymieszać składniki i odstawić na pewien czas do naciągnięcia aromatu.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów kulinaria

Ilość porcji: 4   Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: * 3 pęczki rukoli * 10 suszonych pomidorów w oliwie * 2 kromki pieczywa tostowego * ząbek czosnku * 2 łyżki kaparów * 2 łyżki prażonych orzeszków pinii * 2 łyżki octu balsamicznego * 1/2 łyżeczki cukru * 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów * 2 łyżki parmezanu w płatkach * sól, pieprz   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Brzoskwinie w sosie kulinaria

Składniki: * puszka brzoskwiń * 3 łyżki białego wina deserowego * 3 łyżki miodu * łyżeczka cukru pudru * bita śmietana * zrumienione płatki migdałowe * starta czekolada lub posiekane orzechy   Przygotowanie: 1. Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć z zalewy. Rozłożyć do szklanych pucharków lub kompotierek. 2. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń, cukier, miód i wino zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, gdy składniki sie połączą. Przestudzić. Sosem wypełnić zagłębienia w brzoskwiniach. Wstawić do lodówki. 3. Przed podaniem deser przybrać bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, zrumienionymi płatkami (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Przełom

Kilkanaście tygodni minęło od kiedy wpadliśmy z Kubą na pomysł budowy portalu kulinarnego. Nasz pomysł wyewoluował z programu kulinarnego w portal kulinarny, a później ewoluowało już wszystko. Zaczęło się od gorączkowego poszukiwania nazwy. Kto by pomyślał, że wszyscy pozajmowali już co bardziej chwytliwe domeny? Podłość ludzka nie zna granic. Jednak udało nam się znaleźć nazwę "kulinarne inspiracje". Myśleliśmy, że to dobra nazwa, ba wyborna.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Przepis ;) ..żyć tak, aby niczego nie żałować.. :o)

Przepis na idealne święta:anielska cierpliwość szczypta uśmiechutrochę emocjiradość dziecinnaobfitość marzeńmiłość, wiaraabsolutny spokójludzka życzliwość Wszystko trzeba połączyć, dobrze wymieszać, podgrzewać, dzielić szczodrze i przez cały rok!!!Życzę Wam kochani Wesołych Świąt i oby Nowy Rok, był lepszy od tego, który jeszcze trwa :) :*

Zobacz cały wpis na blogu »