27 marca 2023, 20:31
pytania o cukier

pytania o cukier

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Cukier-sacharoza powstaje jako materiał zapasowy w korzeniu spichrzowym buraków, marchwi, pietruszki, owocach wielu roślin, odpowiednia ilość sacharozy do pozyskiwania jest w buraku cukrowym, odmianie buraka zwyczajnego z rodziny szarłatowatych i trzciny cukrowej z wiechlinowatych.

 

Skąd się bierze cukier?

Nie jest sztucznym pokarmem powstałym w laboratorium jak sądzą niektórzy, ale tradycja pozyskiwania cukru buraczanego sięga 200 lat i od 200 lat jest taka sama. Buraki się zbiera, myje, kroi, powstałą krajankę traktuje się wodą w temperaturze 75-85 st, krajanka dzieli się na bezcukrową krajankę i sok, z którego wytrąca się cukier, wiruje się go, krystalizuje, krajankę i powstałe odpady wykorzystywane są jako pasza, nawozy, dodatki do żywności. Oczyszczanie soku cukrowego polega na traktowaniu go wapnem lub mlekiem wapiennym, wapno wiąże niecukrowe związki, powstają jadalny cukier i nawóz, cukier trzcinowy znany był 600 lat p. n. e, więc jedzenie cukru nie jest nowością. Trzcinę się tnie, mieli, wyciska sok, oczyszcza się go z zanieczyszczeń, wyrównuje pH soku, gotuje do odparowania wody, krystalizuje.

Ile potrzebujemy cukru?

Sacharoza to dimer glukozy i fruktozy, glukoza to podstawowe źródło energii dla całego organizmu, zapotrzebowanie kaloryczne zależy od płci, budowy ciała, wzrostu-kobieta o 170 cm wzrostu ma więcej komórek i potrzebuje więcej energii niż kobieta o 155 cm, mężczyzna o typie atletycznym ma więcej mięśni niż typ asteniczny i potrzebuje więcej kalorii, mężczyzna z racji większej masy mięśniowej i większej liczbie czerwonych krwinek potrzebuje więcej energii niż kobieta tego samego wzrostu. Średnio aktywna kobieta średniego wzrostu ok. 165 cm potrzebuje 2500 kcal dziennie, mężczyzna tego samego wzrostu 3600 kcal. Wg instytutu Żywności i Żywienia cukry proste powinny stanowić 10% energii, czyli kobieta średniego wzrostu powinna jeść 250 kcal z cukru dziennie, mężczyzna 350 kcal. 1 g cukru ma 4 kcal, 250 kcal to 62,5 g, łyżeczka ma 5 g, łyżka 10 g. łyżeczki można zamienić na landrynki i cukierki wyjdzie ok. 10 cukierków dziennie. Czy w ogóle je ktoś 10 cukierków dziennie, jeden za drugim? To moje pytanie.

Dlaczego podczas hiperglikemii organizm nie może wykorzystać cukrów?

Człowiek ma kilka rodzajów receptorów glukozowych, są receptory insulinozależne w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej związanie z powstawaniem materiałów zapasowych-glikogenu i tłuszczu i niezależne w każdym narządzie jaki tylko jest związane z odżywianiem danego narządy, oprócz są receptory w wątrobie dla fruktozy i innych cukrów prostych, które wątroba zmienia w glukozę, w kanalikach nerkowych receptory resorpcji zwrotnej glukozy z filtrowanej krwi. Kiedy nie ma insuliny lub ona nie działa organizm nie tworzy materiałów zapasowych z cukru-dalej można tyć od białek i tłuszczy, ale może je wykorzystywać do bieżącego zużycia. Kiedy z każdym kolejnym posiłkiem poziom cukru rośnie, także receptory insulinoniezależne przestają na niego reagować. Receptory GLUT to białkowe kanaliki, zbyt duże stężenie cukru w osoczu sprawia, że kanaliki się zapychają, a wygląda to tak: żeby cukier mógł przejść przez błonę komórkową łączy się z odpowiednim receptorem GLUT, ten receptor zmienia swoją przestrzenną strukturę i transportuje cząsteczkę glukozy przez białko. Glukoza jest transportowana z jonem sodu na zasadzie symportu. Kiedy za dużo jest glukozy we krwi wszystkie receptory glukozowe są zablokowane, cząsteczki łączą z receptorami, ale jest ich tak dużo, że receptory nie nadążają z ich transportem, zmieniają swoją strukturę przestrzenną, ale nie są w stanie jej odzyskać, by znowu połączyć się z glukozą, za mało jest też jonów sodu, kończy się na tym, że stężenie cukru we krwi rośnie, ale komórki jej nie pobierają. Wtedy organizm wykorzystuje ciała ketonowe, stąd przy hiperglikemii kwasica ketonowa. Podanie insuliny daje wiązanie glukozy w materiały zapasowe, obniżając jej stężenie we krwi, receptory insulinoniezależne mogą wrócić do pierwotnej struktury i znowu połączyć się z cząsteczkami glukozy-podjąć transport. Wysokie stężenie cukru w osoczu blokuje też receptory w kanalikach nerkowych i glukoza nie wraca do krwi tylko jest wydalana z moczem, cukier w moczu to jedna z możliwości diagnozy cukrzycy, ten stan to glukozuria, próg nerkowy, przy którym zachodzi to 9,5-10 nmol/dl glukozy we krwi

Jak przebiega laktacja?

Galaktoza przy pomocy jonów magnezu łączy się zresztą kwasu fosforowego pobranego z ATP w galaktozo-1-fosforan przy pomocy galaktokinazy, reaguje on z urydynodifosfoglukozą UDGPGlc przy udziale urydylotranferazy galaktozo-1-fosforanowej, która przenosi galaktozę na miejsce glukozy tworząc urydynodisofsogalaktozę UDPGal. UDGPGlc powstaje podczas przemiany galaktozy w glukozę przy udziale 4-epimerazy urodyndifosforogalaktozowej z udziałem koenzymy NAD. Dalsze etapy to synteza glikogenu lub reakcja przy udziale pirofosforylazy UDGPGlc z UTP w glukozo-1-fosforan i fosfoglukomutaza zmienia go w glukozo-6-fosforan. Syntaza glukozy łączy UDPGal z glukozą tworząc galaktozę.

Czy cukier uzależnia?

Jeść musimy codziennie, codziennie musimy dostarczać witamin, biogenów, cukrów, tłuszczy i egzogennych aminokwasów, są one zużywane na bieżąco, dlatego musimy je jeść. Musimy się opalać, bo tylko słońce pozwala wytworzyć odpowiednią ilość witaminy D, można magazynować ją w tkance tłuszczowej, ale jeśli pogoda i czas pozwala warto codziennie się opalać od marca do września. Jedzenie i opalanie to potrzeby fizjologiczne jak picie wody, sen, sikanie i defekacja, musimy to robić, by utrzymać się przy życiu. Jeśli chodzi o to, że podczas słodzenia przyzwyczajamy się do smaku słodkiego, to tak samo przyzwyczajamy się do każdej przyprawy, od soli po zioła i korzenie. Każda przyprawa pobudza odpowiednie receptory smakowe, zioła i korzenie pobudzają też receptory węchowe w nosie, co mózg przetwarza na postrzeganie smaku. Receptor to biało, które łącząc się z odpowiednią substancją ulegają zmianie przestrzennej co powoduje wzburzenie błon komórkowych i generuje impuls nerwowy. Im więcej spożywamy danej substancji smakowej, tym słabiej receptory łączą się z nią, bo, żeby znów się połączyć muszą wrócić do poprzedniej postaci, silne przyprawianie na to nie pozwala i trzeba przyprawiać coraz więcej, tak samo na receptory słodkiego smaku wpływają słodziki jak aspartam, acefulan K, ksylitol, mannitol i stewia, więc one nie zapobiegają potrzebom coraz silniejszego słodzenia, a potęgują reagując z odpowiednimi receptorami, można stopniowo ograniczyć słodzenie lub od razu ograniczyć do dziennej dawki żywieniowej zależnej od budowy ciała, aktywności i płci. Przez kilka tygodni potrawy będą wydawać się gorzkie, ale stopniowo będą coraz słodsze dzięki regeneracji receptorów. Najgorszym bo niepotrzebnym uzależniaczem jest glutaminian sodu, podobno są ludzie, którzy czują jego smak, dla mnie jest to zwykła sól, ale on pobudza receptory innych smaków dlatego potrawy nim przyprawione wydaja się mieć silniejszy smak, dodatkowo jak każdej innej przyprawy trzeba go używać coraz więcej by uzyskać ten sam efekt, sam glutaminian sodu jest nam zbędny, dzięki sodowi podnosi ciśnienie, a nadmiar glutaminianu zaburza równowagę aminokwasową organizmu. Lepiej użyć zwykłej soli, a białka zdobyć z nabiału i strączków, które mają komplet potrzebnych aminokwasów.

 

Dodaj swój komentarz

iwa-przyrodniczka
16 maja 2023 o 21:00
A można prosić o link do tego bloga w tym temacie? Dobranoc
greatevents
03 maja 2023 o 19:10
Witam. Napiszę wpis gościnny na moim INNYM blogu o temacie przedstawianym tutaj z linkiem do Waszego bloga. W zamian prosiłbym o to samo. Czy można prosić o informacje zwrotną? Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Odchudzanie - ciąg dalszy
3 kwietnia 2023, 18:53
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Tak jak już wspomniałam, dreptałam dziś na mojej cudownej bieżni około czterdziestu minut. W sumie chciałabym jeszcze i jeszcze, ale Radek twierdzi, żebym uważała, bowiem przez nieostrożność mogę nabawić się jakiejś kontuzji.
Top 3 najlepszych olejków do pielęgnacji skóry
10 stycznia 2023, 00:17
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Uwielbiam olejki. Używam ich do ciała, na ciało, na włosy itp. Olejki są po prostu rewelacyjne i zazwyczaj trzymam się tylko organicznych, zimnotłoczonych, nierafinowanych olejków, bo uważam, że te są najlepsze, bo zachowują wiele właściwości leczniczych właściwości, które są w nich nieodłączne, które mogą przynieść korzyści mojej skórze, włosom, a także wewnętrznie, jeśli są to oleje, które można spożywać.  
Ogrodowe rośliny lecznicze
5 grudnia 2022, 21:43
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Aloes są różne gatunki aloesu, wykorzystuje się postrzępiony, pospolity, leczniczy, leczą sok z liści i wodny wyciąg, aloes przeczyszcza po 8-10 godzinach od wypicia soku, sok wzmacnia odporność, zewnętrznie łagodzi rany, oparzenia, odmrożenia, żylaki, stopę cukrzycową, przyspiesza metabolizm, podajemy aloes przy zaparciach...
dlaczego mamy lepszą wydolność w cieple i rady na zimę
23 października 2022, 20:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Ostatnie czasy są bardzo trudne, z chęcią przykleiłabym taśmą folię medyczna do zewnętrznych ścian pomieszczeń mieszkalnych, ale nie wiem czy ona przewodzi prąd, jeśli przewodzi to nawet obklejenie styku kontaktów z folią taśmą izolacyjną nie pomoże, bo może powstać niebezpieczny łuk elektryczny.
Dla kogo są plany posiłków dietetycznych
28 października 2022, 02:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Ludzie są wyjątkową jednostką i dlatego dla każdego z nas zawsze istnieją różne plany dietetyczne. Jak ważne jest przejście na dietę? Znaczenie jest bardzo znaczące. Wiemy, że przechodzenie na dietę to nie tylko szczuplejsza i szczuplejsza sylwetka, odchudzanie itp., ale także w celach medycznych. Odchudzanie to jedna z najlepszych metod na poprawienie nastroju. 
Prawdziwe przyczyny cukrzucy
19 października 2022, 20:48
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Cukier jest tylko przyprawą jak karolina chili, mięta, bazylia, sól, pieprz. Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną zależnie od dawki, bardziej toksyczne od cukru są aceton wytwarzany w czasie trawienia tłuszczu i amoniak wytwarzany w czasie trawienia białek.
Leczenie łupieżu ziołami i lekarstwami ajurwedyjskimi
2 października 2022, 19:04
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Kiedy komórki skóry głowy nadmiernie obumierają i łuszczą się, stan znany jest jako łupież. Łupież jest łatwo widoczny w postaci płatków obecnych we włosach, któremu najczęściej towarzyszy swędzenie skóry głowy. Swędzenie może być łagodne lub ciężkie, w zależności od ilości występującego łupieżu.
Wszystko, co musisz wiedzieć o oleju CBD
11 lipca 2022, 00:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
CBD oznacza olej kanabidiolowy. Jest stosowany w leczeniu różnych objawów, mimo że jego stosowanie jest dość kontrowersyjne. Istnieje również pewne zamieszanie co do tego, jak dokładnie olej wpływa na nasze ciała. Olej może mieć korzyści zdrowotne, a produkty zawierające ten związek są dziś legalne w wielu miejscach.
Metformino, ratunku mój jedyny??
3 czerwca 2022, 00:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Jedna z dietetyczek, na której bloga trafiłam przez przypadek, szukając wskazówek na zupełnie inny temat, sprawę metforminy podsumowała bardzo prosto: aplikowanie pacjentowi z IO tego specyfiku zaraz na wstępie leczenia to bandytyzm. Trochę racji ma.