SKŁADNIKI NA 8 BUŁECZEK
250 ml letniego mleka
400 g mąki pszennej T 550
30 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
( nocne wyrastanie w lodówce 10-15g drożdży)
25-30 g cukru
50 g miękkiego masła
80 g prażonych, mielonych migdałów
10 g soli
1 jako + 1 jajko do posmarowania bułek
skórka z 1/2 cytryny i pomarańczy
w soku z połowy cytryny namoczyć drobno posiekaną żurawinę
SPOSÓB WYKONANIA
W misce robota kuchennego wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać w niego letnie mleko, dodać drożdże i odrobinę cukru. Lekko wymieszać i zostawić chwilkę do wyrośnięcia drożdży. Nastepnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolitą gładką masę. Zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blacie kuchennym, lekko zagnieść i podzielić na 8 jednakowych części.
Na dolnym zdjęciu uformowane już 2 rodzaje ciasta.
( tutaj użyłam podwójnej porcji podanego przepisu)
Z przodu ciasto na bułeczki z bakaliami.
Z tyłu ten sam przepis bez dodatku bakali i migdałów. Zamiast mielonych migdałów dodałam 40-50 g mąki i garść kosteczek czekolady do pieczenia.
Ciasto musi być mięciutkie i elastyczne.
Nie za mokre nie za suche.
Uformować w kształcie kulek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie koła lub wg. własnego uznania. Zostawić ponownie do wyrośnięcia.
Tak wyrośnięte bułki, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 170° piekarnika
( termoobieg przy dwóch blaszkach)
190° góra/ dół. Piec ok. 20-25 min na złoty kolor.