SKŁADNIKI na chlebek ok 1.250 g
200 g mąki orkiszowej 1050
300 g mąki orkiszowej 630
100 g mąki orkiszowej typu 550
15 g soli
łyżeczka miodu
50 g nasion chia
25 g miażdżonego lnu
510 ml wody
15 g drożdży
Dodatkowo dodałam dużą łyżkę resztek zakwasu po dokarmieniu ( można pominąć)
SPOSÓB WYKONANIA
Za pomocą robota kuchennego wyrobić wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę i pozostawić na ok. godzinkę do wypoczęcia. Nastęnie naciągać ciasto i składać kilka razy od zewnątrz miski do środka co 30 min. do momentu, gdy poczujemy, że ciasto zaczyna wyrastać i robić się pulchne. Po tym czasie wyłożyć je na blacie kuchennym, naciągnąć i złożyć kilka razy z każdej strony i uformować w kształcie kuli. Pozostawić chwilkę do wypoczęcia.
W międzyczasie przygotować koszyczek, obsypać dobrze mąką kukurydzianą lub żytnią, co zapobiega przyklejaniu się ciasta do ścianek koszyczka lub ręcznika kuchennego. Teraz obracamy nasze ciasto lekko rozkładając na boki i formujemy w kształcie bochenka chleba.
Układamy w koszyczku i zostawiamy do podwojenia objętości. Czas wyrastania zależy od temperatury pokojowej.
Piekarnik z garnkiem najlepiej żeliwnym nagrzewamy do temp 250°. Wkładamy ostrożnie chleb, zamykamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 230°. Pieczemy przez pierwsze 50 min z pokrywką,
Następnie zmniejszamy do temperatury 220° i pieczemy kolejne 15-20 min bez pokrywki, dla intensywności koloru i chrupiącej skórki.