SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka masła
5 łyżek mleka
2 łyżeczki pr. do pieczenia
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
u mnie szklanka-250 ml
MASA SEROWA
700-1000 g twarogu sernikowego
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
budyń waniliowy
cukier waniliowy
CIASTO CZEKOLADOWE
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy roztopić z pięcioma łyżkami mleka i zagotować. Gotować ok. 5 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po zagotowaniu odlać pół szklanki masy na polewę, do reszty wystudzonej masy dodać 4 żółtka, po łyżce mąki wymieszanej z pr. do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek ze szczyptą soli. Ciasto wlać do formy o wymiarach 26x38cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
MASA SEROWA
Pół kostki masła o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na krem, wciąż ucierając dodawać na przemian po jednym jajku, łyżce sera i budyniu. Ubić wszystko na jednolitą masę. Wyłożyć delikatnie na cieście czekoladowym i piec w nagrzanym piekarniku do 180° ok. 60 min. Zostawić w piekarniku, po wyłączeniu ok. 30-60 min.
Wystudzony sernik polać polewą czekoladową, rozgrzaną w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.