SKŁADNIKI
120 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
120 g płatków owsianych,
100 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g pestek dyni
30 g nasion sezamu
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek
500 ml gorącej wody
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki dokładnie
wymieszaj i pozostaw na ok 30 min do napęcznienia.
Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć najpierw punktowo, a następnie cieńko i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni blaszki.
Górę masy posypać jeszcze sezamem, czarnuszką, pestkami dyni lub słonecznika. Nada naszemu chlebkowi ładniejszego wyglądu.
Piec w nagrzanym piekarniku / termoobieg w temp. 150-160° przez pierwsze 30 min. W połowie czasu pieczenia, wyjąć blaszki z piekarnika, by za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy pokroić pieczywo chrupkie na dowolnej wielkości kawałki.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 30 min do uzyskania złotego koloru. W drugiej połowie pieczenia otworzyć kilka razy drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę, by chlebek upiekł nam się na chrupko. Można też wsadzić między drzwiczki drewnianą łyżkę, co pozwoli, że para będzie sobie wylatywać. Piec do czasu, aż chlebek będzie pod spodem złoty. Po upieczeniu wystudzić chlebek na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.