15 listopada 2021, 22:24
POPAPRANIEC

POPAPRANIEC

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.

    

 

 

 

 POPAPRANIEC

 

 

 

CIASTO DLA DOROSŁYCH

 

 

 

MASA BUDYNIOWA

 



3 szkl. mleka
2 op. cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru

375 g masła (temp. pokojowa)

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

 


Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z mąka i szybkim ruchem wymieszać wszystko lekko zagotowując.

 

 

 

 

 

Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodając stopniowo po łyżce masę budyniową.

 

 

 

 

 

 

BISZKOPT

 

 


6 jajek jak małe to 7
1 i 1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki
łyżeczka pr. do pieczenia
6 łyżek oleju
2 łyżki maku
2 łyżki kokosu
2 łyżki kakao

 

 

 



SPOSÓB WYKONANIA

 

 



Jajka ubić z cukrem na puszystą kremową masę. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia na przemian z olejem i delikatnie wymieszać.

 

 

 

 

Masę podzielić na 3 jednakowej wielkości miski.

 

 

 

 

Do pierwszej miski dodać 2 łyżki maku, do drugiej 2 łyżki kokosu, a do trzeciej 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać. Piekarnik zagrzać do temp 190°.

 

 

 

 

Blaszkę o rozm 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta rozłożyć punktowo na blaszcze w formie plam, a na końcu wymieszać delikatnie patyczkiem.

 

 

 

 

 Piec ok. 25-30 min do suchego patyczka.

Wystudzić na kratce.

 

 

  

 

 

 

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA

 



Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę. 1 połowę biszkoptu ułożyć na dno blachy, cięciem do góry.

 

 

 

 

 Mój spód nasączyłam  domową wiśniówką, rozprowadziłam cieńko dżem wiśniowy i posypałam "kilkoma" wiśniami w spirytusie.

 

 

 

 

3/4 kremu wyłożyć na biszkopcie z dżemem i równomiernie rozprowadzić.

 

 

 

 

Na górę położyć 2 warstwę biszkoptu, lekko dociskając. Nasączyć również wiśniówką, a następnie rozprowadzić cieńko resztę kremu i wstawić do lodówki do schłodzenia.

 



POLEWA

 



3 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżki cukru
3 łyżki kakao

 



Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku na słabym ogniu.

 

 

 

 

Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści.

 

 

 

 

Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

 

 

 

 

Wylać  na schłodzonej masie budyniowej po czym ponownie wstawić do lodówki.

 

 

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Czym zastąpić w diecie mięso?
29 maja 2023, 09:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie, istnieje wiele roślinnych alternatyw, które mogą dostarczyć cennych składników odżywczych.
Salcesonowy geniusz wspominana
29 maja 2022, 16:01
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
CHLEBEK  ORKISZOWY Z NASIONAMI CHIA
30 stycznia 2022, 00:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Polecamy w imieniu jednej z naszych blogerek przepis na chleb orkiszowy z nasionami chia.
Wstrętny zapach kawy...
16 stycznia 2022, 16:59
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Wstrętny zapach kawy... .   Trząchało mnie i to mocno. Zapach odrzucał! Co tam zostawało w tych szklankach z koszyczkiem? Czarna, czy bardziej brązowa niczym zmielony koks substancja , sztywno trzymająca się ,ciężka do wypłukania i sporej grubości warstwy obleśne ble…&
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
10 stycznia 2022, 09:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        
Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.
SERNIK BROWNIE
6 listopada 2021, 17:57
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepis na sernik, ale tym razem na serwis z brownie.