POPAPRANIEC
CIASTO DLA DOROSŁYCH
MASA BUDYNIOWA
3 szkl. mleka
2 op. cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
375 g masła (temp. pokojowa)
SPOSÓB WYKONANIA
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z mąka i szybkim ruchem wymieszać wszystko lekko zagotowując.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodając stopniowo po łyżce masę budyniową.
BISZKOPT
6 jajek jak małe to 7
1 i 1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki
łyżeczka pr. do pieczenia
6 łyżek oleju
2 łyżki maku
2 łyżki kokosu
2 łyżki kakao
SPOSÓB WYKONANIA
Jajka ubić z cukrem na puszystą kremową masę. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia na przemian z olejem i delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na 3 jednakowej wielkości miski.
Do pierwszej miski dodać 2 łyżki maku, do drugiej 2 łyżki kokosu, a do trzeciej 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać. Piekarnik zagrzać do temp 190°.
Blaszkę o rozm 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta rozłożyć punktowo na blaszcze w formie plam, a na końcu wymieszać delikatnie patyczkiem.
Piec ok. 25-30 min do suchego patyczka.
Wystudzić na kratce.
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA
Biszkopt przekroić wzdłuż na połowę. 1 połowę biszkoptu ułożyć na dno blachy, cięciem do góry.
Mój spód nasączyłam domową wiśniówką, rozprowadziłam cieńko dżem wiśniowy i posypałam "kilkoma" wiśniami w spirytusie.
3/4 kremu wyłożyć na biszkopcie z dżemem i równomiernie rozprowadzić.
Na górę położyć 2 warstwę biszkoptu, lekko dociskając. Nasączyć również wiśniówką, a następnie rozprowadzić cieńko resztę kremu i wstawić do lodówki do schłodzenia.
POLEWA
3 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku na słabym ogniu.
Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Wylać na schłodzonej masie budyniowej po czym ponownie wstawić do lodówki.