MASA MAKOWA
Masę makową polecam przygotować
najlepiej 24 godz wcześniej
SKŁADNIKI
250 ml mleka/wody
125 g białego maku
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów blanszowanych
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masy marcepanowej
( można pominąć)
ok. pół szklanki cukru pudru
1-2 łyżeczki śmietany
SPOSÓB WYKONANIA
Mak zalać wrzącą wodą lub mlekiem, zostawić do namoczenia, wystudzić, odcedzić z nadmiaru wody i przepuścić 3 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Rodzynki i orzechy włoskie zalać również wrzątkiem i zostawić do wystudzenia. Zmielić również przez maszynkę ze skórką cytrynową.
Namoczenie wczesniej bakalii jest bardzo ważne, bo nie będą nam ściągać wody z ciasta i go wysuszać. Na sam koniec mielenia przepuszczam czerstwą bułkę, by wypchać jak najwięcej resztek z maszynki. Tak przygotowaną masę wymieszać do smaku z cukrem, dodać starty lub poszarpany drobno marcepan i dodać najpierw 1 łyżeczkę śmietany. Masa nie może być luźna, musi być w rodzaju miękkiej plasteliny. Masę makową przygotować najlepiej dzień wcześniej. Gdyby masa Wam mimo wszystko wyszła za miękka, to dodajcie łyżkę bułki tartej lub pokruszone biszkopty.
CIASTO DROŻDŻOWE
( u mnie zwykłe, nie półfrancuskie)
250 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
125 g masła
600 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
skórka cytrynowa
3 jajka M lub 2 L
SPOSÓB WYKONANIA
W letnim mleku rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i zostawić do momentu aż drożdże ruszą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolitą gładką masę przez dobre 8 min. Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blacie obsypanym delikatnie mąką, zagniatamy delikatnie ciasto by je odpowietrzyć i formujemy w kulę.
Zostawiamy 10 min do odpoczęcia i rozwałkowujemy w kształcie koła. Zostawiamy ponowanie chwilkę do wypoczęcia i dzielimy za pomocą noża do pizzy lub innego ostrego noża na 12 części. Na każdej z nich układamy porcję masy i zwijamy w kształcie rogala.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
DODATKOWO
1 jajko
odrobina mleka
Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować rogale na krótko przed pieczeniem.
Piec w nagrzanym do 200° piekarniku przez
ok. 25-30 min na złoty kolor i pozostawić
na kratce do wystudzenia.
LUKIER
cukier puder
skórka/pasta cytrynowa
płatki migdałowe
Cukier puder zalać stopniowo niewielką ilością przegotowanej, goracej wody i ucierać do uzyskania gęstej, cukrowej masy. Dodać startej skórk lub pasty cytrynowej. Posmarować nią rogale i posypać natychmiast platkami