15 listopada 2021, 06:26
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 

 

 

 

 

 

 

 

 

MASA MAKOWA

 



Masę makową polecam przygotować

najlepiej 24 godz wcześniej

 

 

 

SKŁADNIKI

  



250 ml mleka/wody
125 g białego maku
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów blanszowanych
1-2  łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masy marcepanowej
( można pominąć)
ok. pół szklanki cukru pudru
1-2 łyżeczki śmietany

 



SPOSÓB WYKONANIA

 



Mak zalać wrzącą wodą lub mlekiem, zostawić do namoczenia, wystudzić, odcedzić z nadmiaru wody i przepuścić 3 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

 

 

 

 


Rodzynki i orzechy włoskie zalać również wrzątkiem i zostawić do wystudzenia. Zmielić również przez maszynkę ze skórką cytrynową.
Namoczenie wczesniej bakalii jest bardzo ważne, bo nie będą nam ściągać wody z ciasta i go wysuszać. Na sam koniec mielenia przepuszczam czerstwą bułkę, by wypchać jak najwięcej resztek z maszynki. Tak przygotowaną masę wymieszać do smaku z cukrem, dodać starty lub poszarpany drobno marcepan i dodać najpierw 1 łyżeczkę śmietany. Masa nie może być luźna, musi być w rodzaju miękkiej plasteliny. Masę makową przygotować najlepiej dzień wcześniej. Gdyby masa Wam mimo wszystko wyszła za miękka, to dodajcie łyżkę bułki tartej lub pokruszone biszkopty.

 

 


CIASTO DROŻDŻOWE

( u mnie zwykłe, nie półfrancuskie)

 

 

250 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
125 g masła
600 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
skórka cytrynowa
3 jajka M lub 2 L

 

 


SPOSÓB WYKONANIA

 

 


W letnim mleku rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i zostawić do momentu aż drożdże ruszą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolitą gładką masę przez dobre 8 min. Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blacie obsypanym delikatnie mąką, zagniatamy delikatnie ciasto by je odpowietrzyć i formujemy w kulę.

 

 

 

 

Zostawiamy 10 min do odpoczęcia i rozwałkowujemy w kształcie koła. Zostawiamy ponowanie chwilkę do wypoczęcia i dzielimy za pomocą noża do pizzy lub innego ostrego noża na 12 części. Na każdej z nich układamy porcję masy i zwijamy w kształcie rogala.

 

 

 

 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

 

 

 

 



DODATKOWO

 



1 jajko
odrobina mleka



Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować rogale na krótko przed pieczeniem.

 

 

 

 

 

 

Piec w nagrzanym do 200° piekarniku przez

ok. 25-30 min na złoty kolor i pozostawić 

na kratce do wystudzenia.

 

 

 

 

 

LUKIER

 

 

cukier puder
skórka/pasta cytrynowa
płatki migdałowe

 



Cukier puder zalać stopniowo niewielką ilością przegotowanej, goracej wody i ucierać do uzyskania gęstej, cukrowej masy. Dodać startej skórk lub pasty cytrynowej. Posmarować nią rogale i posypać natychmiast platkami

 

 


Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Czym zastąpić w diecie mięso?
29 maja 2023, 09:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie, istnieje wiele roślinnych alternatyw, które mogą dostarczyć cennych składników odżywczych.
Salcesonowy geniusz wspominana
29 maja 2022, 16:01
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
CHLEBEK  ORKISZOWY Z NASIONAMI CHIA
30 stycznia 2022, 00:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Polecamy w imieniu jednej z naszych blogerek przepis na chleb orkiszowy z nasionami chia.
Wstrętny zapach kawy...
16 stycznia 2022, 16:59
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Wstrętny zapach kawy... .   Trząchało mnie i to mocno. Zapach odrzucał! Co tam zostawało w tych szklankach z koszyczkiem? Czarna, czy bardziej brązowa niczym zmielony koks substancja , sztywno trzymająca się ,ciężka do wypłukania i sporej grubości warstwy obleśne ble…&
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
10 stycznia 2022, 09:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        
Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.
SERNIK BROWNIE
6 listopada 2021, 17:57
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepis na sernik, ale tym razem na serwis z brownie.